09 Haziran 2008 00:00

Önlem alınmıyor ölümler devam ediyor

Selahattin Aslan Tersanesi’nde yaşanan kazada 2 çocuk babası İhsan Turhan hayatını kaybetti

Paylaş

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde meydana gelen ölümlü iş kazalarına bir yenisi daha eklendi. Patronların ve hükümet yetkililerinin tüm açıklamalarına rağmen önlem alınmadığı için bir işçi daha hayatını kaybetti.
Selahattin Aslan Tersanesi’nde dün saat 10.30’da meydana gelen kazada, İhsan Turhan isimli işçi hayatını kaybetti. Tersane bünyesinde faaliyet gösteren Bektaş taşeron firmasında çalışan Turhan’ın, 35 yaşında, evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.
Pazar günü çalıştırıldı
Pazar günü olmasına rağmen iş yoğunluğu gerekçesiyle işe çağrılan Turhan’ın, yeni yapılan bir geminin arka kapağının altında çalışırken 600 kiloluk kapağın üzerine düşmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenildi. Kafası kapak ile sac arasına sıkışan boru ustası Turhan’ın cesedi, önce GİSBİR Hastanesi’ne, buradan da Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Kazanın ardından tersanede çalışan işçiler evlerine gönderilirken, kazanın duyulması üzerine, işçi çalıştıran birçok tersane de işçileri evlerine gönderdi.
Kaynak yapılsa ölmeyecekti
Gazetemize kazayla ilgili bilgi veren bazı işçiler, arkadaşlarının ihmal sonucu öldüğünü ifade ettiler. Turhan’ın altında çalıştığı ve üzerine düşün kapağın kaynakla sabitlenmediğini, sadece altına konan destekle açık tutulduğunu anlatan işçiler, “Eğer desteklemek yerine 1 dakika sürecek kaynak yapılsaydı, arkadaşımız ölmeyecekti” diye konuştular. Yaşanan son ölümlerin ardından bazı iş güvenliği önlemlerinin alındığını, işçilere baret, maske, emniyet kemeri gibi iş güvenliği malzemelerinin dağıtıldığını söyleyen işçiler, bunları yapmanın yeterli olmadığının ortaya çıktığını, patronların önlem alma konusunda samimi olmadıklarının bir kez daha görüldüğünü söylediler.
Patronlar samimi değil
Aynı tersanede 15 Şubat’ta meydana gelen tüp patlamasında Hasan Köse isimli işçi hayatını kaybetmişti. Yine tersanenin son dönemde yapılan denetimlerinde eksiklikler tespit edildiğini ve eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verildiğini söyleyen bir işçi ise göstermelik önlemlerin bir işe yaramadığının görüldüğünü dile getirdi. Pazar günü olması nedeni ile tersanede yetkililerin bulunmadığını belirten işçi, çalışma yapılan gemide de herhangi bir denetim yapılmadığını ifade etti.
Baret Gazetesi Sözcüsü Ali Doğan, Turhan’ın patronlar önlem almadığı için hayatını kaybettiğini dile getirdi. Yasak olmasına rağmen pazar günü işçi çalıştıran ve çalışılan gemide önlem almayan tersane yetkililerinin ölümden sorumlu olduğunu belirten Doğan, “Medyanın tersaneye olan ilgisinin azalmasının ardından, patronlar yine eskiye dönmeye başladılar. Buradan, artık kuralsızlığın sona ermesini istiyoruz” diye konuştu. Ölümlere karşı 16 Haziran’da grev yapacaklarını hatırlatan Doğan, bu kararın doğruluğunun bir kez daha ortaya çıktığını, herkesi ölümlere karşı duyarlı olmaya çağırdıklarını dile getirdi. Doğan, kazanın sorumlularının cezalandırılmasını istediklerini ifade etti. Bu arada Limter-İş, bu sabah saat 07.30’da kazanın meydana geldiği yerde basın açıklaması yapacağını açıkladı. (İstanbul/EVRENSEL)

16 Haziran’da grev var
Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, düzenlediği basın toplantısı ile iş cinayetlerine karşı 16 Haziran’da yapacakları greve çağrı yaptı.
“Tuzla tersaneler cehenneminde iş cinayetlerinin durdurularak çalışma koşullarının düzeltilmesi, insanca bir çalışma ve yaşam için 16 yıldır mücadele ediyoruz” diyen Dinç, 27-28 Şubat grevinde, tersane patronlarının örgütü olduğu GİSBİR’e taleplerini ilettiklerini hatırlattı. Aradan 3 ay geçmesine rağmen taleplerinin gerçekleşmediğini ve işçi ölümlerinin devam ettiğini söyleyen Dinç, bu nedenle 16 Haziran’da yeniden greve çıkma kararı aldıklarını duyurdu. Dinç, işçi sınıfı ve emekçi hareketinin, sendikaları ve tersane işçisinin mücadelesinde kendi geleceğini aradığını vurguladı.
Tersane işçileri ise grev için çalışmalarını sürdürüyor. Önceki gün Limter-İş Sendikası’nda işçilerin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, bu hafta boyunca yapılacak çalışmalar planlandı. Buna göre hafta boyunca sabah ve öğlen saatlerinde tersane işçilerini greve çağıran bildiriler dağıtılacak. İşçilerin yoğun olarak oturduğu mahallelerde kahve ve ev toplantıları düzenlenecek. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşten atılan şoförlerin mücadelesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Türban kararından sonra ilk ziyaret Almanya’dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa