10 Haziran 2008 00:00

Ankara Barosu’ndan Senato’ya ret

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, “Çift meclisli sistemin, Türkiye’nin somut gerçeklerine ve gereksinimlerine uygun olmadığını” söyledi

Paylaş

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, “Çift meclisli sistemin, Türkiye’nin somut gerçeklerine ve gereksinimlerine uygun olmadığını” söyledi.
Coşar, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Başkanı Toptan’ın “Çift meclisli sistem” önerisinde bulunduğunu hatırlatarak, sistemin yararlarının yanında, zaafları, sakıncaları ve zararları da bulunduğunu ifade etti. Coşar, “Birinci Meclis’in tercihinin aksine, kimi çevreleri korumak amacıyla tasarrufta bulunarak meclisler arasında kurumsal çatışmaya yol açarlar. Tek Meclis yapısı içinde var olan oligarşik yapıyı ikinci Meclis’e de taşımak suretiyle oligarşik yapıyı fazlaca güçlendirirler. Her iki Meclis’te de aynı partinin çoğunlukta olması durumunda, çoğunluk diktasına gidişi daha da kolaylaştırırlar” dedi.
‘Kabul edilemez’
Kuvvetler ayrılığı ilkesinin, totaliter bir yönetime gidilmesinin önlenmesini amaçladığını belirten Coşar, “Bugün Türkiye’de olduğu gibi, kuvvetler ayrılığı ilkesiyle yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayan, bu bağlamda yasamayla yürütmenin iç içe geçtiği, sahip olduğu çoğunluğa bağlı olarak yasama organının yürütme erkinin emrinde ve denetiminde olduğu bir anayasal düzen içerisinde, kuvvetler ayrılığı ilkesini referans olarak almak suretiyle yargı organlarına yüklenmeye hakkı olmayan birinci organ yasama organıysa, ikincisi yürütme organıdır” dedi.
Coşar, “Yürütme erkinin, kendisini bir öz eleştiriye tabi tutması, iktidar sorumluluğu içerisinde davranması, ülkeyi içine düştüğü siyasi krizden çıkarması ve normalleştirmesi gerektiğini” ifade etti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Köksal Toptan: Sağlı sollu yumruk atılıyor

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa