12 Haziran 2008 00:00

ODTÜ Gökçek’i tekzip etti

Gökçek’i yalanlayan ODTÜ Rektörlüğü: Kızılırmak suyu için bizden analiz istemedi

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Kızılırmak suyunu Ankaralıya içirmek için atmadığı takla kalmamış. Yalan üstüne yalanı çıkan ve tüm itirazlara karşın gizli gizli Ankaralılara suyu içiren Gökçek’i ve ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç’ı bu kez de ODTÜ yalanladı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir zaman ODTܒden su analizi istemediğini” söyleyerek, “İspat etmeleri gerekir. Etmedikleri takdirde halkı aldatmaktan, hem de bizim adımıza aldatmaktan dolayı yasal işlem başlatmak zorundayız” dedi.
Yasal işlem başlatılacak
Akbulut, yaptığı açıklamada, ASKİ’nin “ODTܒden alındığı iddia edilen su analiz raporları” yayımlandığını belirterek, ODTܒnün böyle bir rapor hazırlamadığını bildirdi. Akbulut, şöyle konuştu: “Bize ispat etmeleri gerekir. Etmedikleri takdirde halkı aldatmaktan, hem de bizim adımıza aldatmaktan dolayı yasal işlem başlatmak zorundayız. Kendilerine de bunu yazıyla bildirdim. ‘Bu raporu bize iletin, bizim böyle bir raporumuz yok, aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapacağız ve suç duyurusunda bulunacağız’ dedim.”
Belediye bizden analiz istemedi
“Belediye, hiçbir zaman ODTÜ olarak bizden su analizi istemedi” diyen Akbulut, şu görüşleri dile getirdi: “Başka kurumlar bize su getirmiş olabilir. Fakat o suyun Kızılırmak’tan gelip gelmediği bizi ilgilendirmez. Biz, getirilen şişedeki suyun analizini yapmış oluruz. Bu da onun Kızılırmak suyu olduğu anlamında değildir. Analizi yapan kurum, numuneyi kendisi almak zorundadır.”
Kendilerinin yaptığı analizlerdeki değerlerle söz konusu analiz raporundaki değerlerin de birbirini tutmadığını kaydeden Akbulut, “Limitin iki katı arsenik varken o rapor limitin onda biri olarak gösteriyor, ‘0.1 arsenik var’ diyor. Halbuki bu gerçek dışı. Bizim cuma günü yaptırdığımız analize göre limitin iki katı arsenik var” diye konuştu.
Bir soru üzerine, şehir suyunda arsenik olmadığını vurgulayan Akbulut, “Şehir suyunda arsenik yok ama Kızılırmak’ta tehlikeli oranda, limitin iki katı arsenik var. Şu ana kadar Ankara’nın suyuna arsenik ulaşmamış. Cuma günü barajdan üç ayrı yerden analiz yaptık, üçünde de limitin iki katı arsenik var” diye yanıtladı.
Son derece sağlıklıymış
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç da yaptığı açıklamada, Ankara’ya Kızılırmak’tan getirilen suyun son derece sağlıklı olduğunu, çeşitli kurumlar tarafından yapılan analizlerle de bu durumun kanıtlandığını iddia ederek, “İsteyen her türlü sivil toplum kuruluşu ya da çeşitli odalar Kızılırmak suyunun tahlilini rahatlıkla yaptırabilir” dedi. ASKİ’nin yayın organlarında ve internet sitesinde yer alan çeşitli üniversite ve kurumlar tarafından Kızılırmak suyunun “temiz” olduğuna ilişkin tahlillerin yer aldığını bildiren Kılıç, “Kızılırmak suyuna ODTÜ tarafından yapılan su tahlili de bunlar arasında yer alıyor. Kimya Mühendisleri Odası, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’ne Kızılırmak suyunun tahlilini yaptırmış.Çeşitli internet sitelerinde ve basında yer alan bu analiz raporlarına biz de kurumun bazı yayınlarında yer verdik” diye konuştu. ODTÜ tarafından da bizzat Kızılırmak suyunun tahlilinin yapılabileceğini ifade eden Kılıç, her zaman bilime saygı duyduklarını ve ODTܒnün de bilgisinden yararlanmak istediklerini söyledi. Kılıç, “Kızılırmak suyunda insan sağlığını tehdit eden ne ağır metal ne de arsenik gibi herhangi bir oluşum söz konusudur. ODTÜ kurum olarak yasal bir girişimde bulunacaksa biz de gereği neyse yaparız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri uyardı

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa