13 Haziran 2008 01:00

İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından düzenlenen basın açıklamasında, kenelerin şu ana kadar 85 vatandaşın yaşamını yitirmesine neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dair, kamuoyunda bilgi kirliliği oluştuğunu söylediler. Yanlış bilgilendirmenin insan ölümlerine neden olabileceğine vurgu yapan hekimler, koruyucu sağlık hizmetleri olmadan KKKA hastalığının önlenemeyeceğine dikkat çektiler.
İTO'da bir araya gelen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Bilimsel danışma kurulu üyeleri Prof. Dr. Ayşen Gargılı ve Doç. Dr. Zati Vatansever KKKA'ya dair önemli açıklamalarda bulundu.
"Bu hastalıktan ölmek bu ülke insanının kaderi değildir" diyen İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, bu durumun alınan önlemlerin yetersiz olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi. Benzeri kötü örneklerde olduğu gibi vatandaşların ölümcül hastalıklar karşısında çaresiz bırakıldığını belirten Arslan, "Kamuoyunda bilgi kirliliği yaratılmakta ve bu devam ettirilmektedir. Bilime dayalı olmaksızın bilinçsizce alınan önlemlerle, bir taraftan insan sağlığı riske edilirken, diğer taraftan ilgisiz canlı türleri yok edilerek doğada geriye dönüşümü olmayan hasarlara sebebiyet verilmektedir” dedi. Arslan, profesyonel bir mücadelenin ancak iyi yapılanmış, dinamik, bağımsız hareket edebilen, konunun uzmanı hekimlerce yönetilen özerk kurumlarca gerçekleştirilebileceğini anlattı.
‘Bütçe ayrılırsa aşıyı bulabiliriz’
Prof. Dr. Özdemir Aktan, veteriner hekimlerin sağlık bakanlığı içerisinde oluşturulan bilimsel kurullarda yer alması gerektiğini belirtirken, Prof. Dr. Ayşen Gargılı ise, KKKA’ya karşı aşıyı araştırmanın çok fazla emek ve ciddi para isteyen bir laboratuvara ihtiyaç duyduğunu, ancak Türkiye’de böyle bir laboratuvarın olmadığını söyledi. İstanbul’daki kenelerin KKKA’ne yol açmadığını, ancak basında gösterilen kene görüntülerinin bu keneler olmasından dolayı İstanbulluların panik yaşadığını belirten Doç. Dr. Zati Vatansever ise; asıl insan ölümüne neden olan keneleri bu nedenle vatandaşların tanımadığını söyledi. “Eğer bütçe ayrılırsa, aşının bulunmaması için hiçbir engel yok” diyen Vatansever, Türkiye’deki bilim adamlarının aşıyı bulabilecek bilgi ve birikime sahip olduklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

KKKA’ya karşı önlemler

KKKA'ya dair orta ve uzun vadeli alınabilecek önlemlere değinen Prof. Dr. Murat Arslan, acil olarak alınması gereken uygulamaları ise şu şekilde sıraladı:
*Hekimler tarafından riskli alanlarda çalışan kişilere eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalı
*Çiftlik hayvanları ve çevreye yönelik eşzamanlı ve periyodik çalışmalar gerçekleştirilmeli
*İnsanların yaşam alanlarının, yaban hayatla teması azaltılmaya yönelik önlemler alınmalı
*Koruyucu Sağlık Hizmetleri kesintisiz sağlanmalı,
*Ormanların yerleşim ve tarım amaçlı tahrip edilmesinin önüne geçilerek yaban hayatının korunması sağlanmalı,
*Norm kadro uygulamaları sonucunda, kapatılan Belediye Veteriner İşleri Müdürlükleri isteğe bırakılmaksızın zorunlu olarak yeniden kurulmalı,
*Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner İşleri Daire Başkanlıkları kurulmalı

Evrensel'i Takip Et