14 Haziran 2008 00:00
Tam gün çalışma köleliktir
AKP Hükümetinin sağlıkta dönüşüm kapsamında öne sürdüğü sağlık sektörüne darbe vuran politikaları hekimleri kaygılandırıyor. Tam Gün Çalışma Yasasını kölelik olarak değerlendiren sağlık çalışanları, hekim emeğinin ucuzlaştırıldığını söylüyorlar. Tasarı ile ilgili görüştüğümüz Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Aslanhan halkın sağlığının zarar göreceği yönünde endişeleri olduğunu belirterek tasarının geri çekilmesini talep etti.
Yasa tasarısının kamuoyunda tam gün yasası olarak bilindiğini fakat tasarının hekim emeğinin ucuzlaştırılması için ortaya konulan bir tasarı olduğunu dile getiren Aslanhan, Bakanlık çok kısa bir süre içinde ve çok dar bir kapsamda bizden görüş istemiştir. Arzu edilen, gerçekten ihtiyaca yönelik bir düzenleme ise bu tutum kabul edilemez dedi. Bursa Tabip Odası olarak taşeron, sözleşmeli, geçici çalışma gibi uygulamalara, hastanelerin işletmeleştirilmesine son verilmesini istediklerini belirten Aslanhan, tek bir çalışma sisteminde ve tek bir ücretlendirme sistemiyle çalıştırılmalarını talep etti. Hekim emeğinin ucuzlatılması ve halk sağlığının zarar görmesi sonucuna yol açacak olan tam süre çalışmanın beklenen olumlulukları getirmekten uzak olduğuna değinen Aslanhan, taslağın Başbakanlıktan geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
İşçi sağlığı fotoğrafı karanlık
Tasarı dışında yine öncelikli gündemleri arasında yer alan işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna da değinen Dr. Bülent Aslanhan hastanelerin özelleştirilmesi anlamına gelecek olan Kamu Hastaneleri Birlik Yasası ve istihdam yasasının gündemlerinde bulunduğunu ifade etti. Son aylarda Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetleriyle işçi sağlığının sıkça kamuoyunda tartışıldığına dikkat çeken Aslanhan, Ülkemizin bu alandaki fotoğrafı son derece karanlıktır. Her yıl 80 bin iş kazası, 1600 ölümlü iş kazası başka bir deyişle her gün 5 işçinin hayatını yitirdiği bir iş ortamı ülkemizdeki fotoğrafın emekçiler açısından ne kadar karanlık olduğunu göstermeye yeterlidir şeklinde konuştu.
İşverenin iş güvenliği tedbirlerini ek mali yük olarak gördüğünü, Çalışma Bakanlığının ise bu konuda ciddi adımlar atmadığını dile getiren Aslanhan, son çıkarılan İstihdam Yasasının içerik olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinden ne kadar uzağa düşüldüğünün bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Tuzlada yaşanan kazalarla ve istihdam yasasıyla ilgili olarak başta Bursa Sendikalar Birliği olmak üzere konunun muhatabı diğer meslek örgütleri ve sendikalarla ortak bir hareket zemininde olduklarından bahseden Aslanhan bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. (Bursa/EVRENSEL)
Ekin Saltık
Evrensel'i Takip Et