15 Haziran 2008 00:00

Tersane grevine destek büyüyor

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yaşanan iş cinayetlerine ve kuralsız çalışma koşullarına karşı Limter-İş öncülüğünde yarın greve çıkacak olan tersane işçilerine...

Paylaş

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yaşanan iş cinayetlerine ve kuralsız çalışma koşullarına karşı Limter-İş öncülüğünde yarın greve çıkacak olan tersane işçilerine, Türkiye’nin her yerinden birçok sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yaşanan ölümlere ilişkin TOBB’nin arabuluculuğunda dün yapılması beklenen toplantı yapılmadı. Limter-İş, tersane işçilerinin ölmemek için yarın yapacağı grevin sabah saat 07.00’de Tuzla Gemi Tersanesi’nin önünde başlayacağını belirterek, tüm emek dostlarını kendilerine destek vermeye çağırdı.
Toplantı ertelendi
TOBB’nin arabuluculuğunda dün yapılması beklenen ve Limter-İş, Dok Gemi-İş, DİSK, Türk-İş ve GİSBİR temsilcilerinin katılacağı toplantı yapılmadı. Toplantının yapılmaması üzerine Limter-İş yarın sabah greve çıkacağını bir kez daha açıkladı.
Gazetemize açıklama yapan Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç, toplantının iptal edilmesinin patronların çözümsüzlükte ısrar ettiğinin göstergesi olduğunu dile getirdi. Kendilerine sadece görüşme yapılmayacağının söylendiğini anlatan Dinç, “Biz başından beri çözümden yana olduğumuzu, bunu masa başında da konuşacağımızı söyledik ancak onlar çözümden yana olmadıklarını gösterdiler” diye konuştu.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptığı yazılı açıklamada, toplantının; ‘Tarafların önerilerini ortaklaştırmalarının olgunlaşmaması’ nedeni ile ileri bir tarihe ertelendiğini ifade etti.
Aydınlar Tuzla’da olacak
Tuzla tersane işçilerine destek olmak için bir araya gelen ve bir imza kampanyası başlatan aydınlar, dün Makina Mühendisleri Odası’nda düzenledikleri basın toplantısı ile yarın Tuzla’da olacaklarını açıkladılar. Sungur Savran, DTP Milletvekili Sebahat Tuncel, Yazar Necati Abay, Prf. Dr. Ahmet Tonak, Prf. Dr. Mehmet Türkay ve Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Gençay Gürsoy tarafından yapılan açıklamada, işçilerin ölmemek için verdiği mücadelenin herkes tarafından desteklenmesi gerektiği belirtildi.
Ortak açıklamayı okuyan Yazar Necati Abay, tersanelerde yaşanan ölümlerin kaza olarak açıklanamayacağını belirtti. Hükümetin ölümlere karşı göstermelik önlemler aldığını, muhalefet partilerinin yaptığının ise birtakım protestonun ötesine geçmediğini dile getiren Abay, tüm bunlar yaşanırken ölümlere karşı mücadele eden işçilerin ve Limter-İş’in ise baskı altına alınmak istendiğini ifade etti. “Limter-İş’in 15-16 Haziran büyük işçi eyleminin yıl dönümünde ölümlere karşı aldığı grev kararını desteklemek ‘seri katillerin’ yanında olmayan herkesin boynunun borcudur” diye konuşan Abay, yaptıklarının sadece kuru bir destek açıklaması olmadığını, grevde ve daha sonra da tersane işçilerinin yanında olacaklarını ifade etti.
Yasalar uygulansın
DTP Milletvekili ve Tuzla Tersaneleri İnceleme Komisyonu Üyesi Sebahat Tuncel, tersane patronlarının yasaları uygulaması halinde birçok ölümlü kazanın artık yaşanmayacağını ifade etti. Tersanede yaptıkları incelemeler sırasında birçok eksiklikle karşılaştıklarını dile getiren Tuncel, bunlar giderilene kadar partisinin ve kendisinin işçilerin yanında olacaklarını söyledi.
Ankara’dan destek açıklamaları
Makina Mühendisleri Odası, 16 Haziran’da Tuzla tersanelerinde “yaşam ve insanca çalışma hakkı” için yapılacak olan grevi desteklediklerini bildirdi.
MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, dün yazılı bir açıklama yaparak 15-16 Haziran 1970 işçi direnişinin 38’inci yılında, 16 Haziran’da Tuzla’da Limter-İş’in yapacağı “Yaşam ve İnsanca Çalışma Hakkı” grevini desteklediklerini açıkladı. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyeleri, Tuzla işçilerine destek vererek “Tuzla işçisi yalnız değildir” dediler. Örgütlü oldukları bütün illerde aynı anda basın açıklamaları düzenleyen SDP’liler, Ankara’da Yüksel Caddesi’nde önceki akşam saatlerinde bir araya geldiler. “Artık susan cinayet ortağıdır”, “İş cinayetlerine son” dövizleri ve “16 Haziran Tuzla tersane işçilerinin grevi ile dayanışma” pankartı açan SDP’lilere, Yazar Temel Demirer, Ankara 78’liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu ve ESP temsilcileri de destek verdi. SDP adına açıklama yapan Hüseyin Taka, 16 Haziran’da da Tuzla’da olacaklarını söyledi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Grevde dile getirilecek talepler

* Tersanelerde Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği uygulansın!
* Günlük çalışma saati 7.5, haftalık çalışma saati 37.5 saat olsun!
* Limter-İş’in tersanelerde temsilcilik açmasına izin verilsin!
* Cumartesi ve pazar günleri ücretli izin günü olsun!
* İş cinayetlerinin sorumluları yargılansın!
* Tersanelerde eksiksiz revir, doktor ve ambulans bulundurulsun!
* Sigortalar, alınan ücretler üzerinden ana firmalar tarafından ödensin!
* Ücretler artırılsın, ödemeler güvence altına alınsın!
* Sağlıklı barınma evleri, soyunma odaları ve işkoluna uygun kaliteli ve sağlıklı yemekler verilsin, günde iki kez dinlenme molası verilsin!
* Taşeronluk kaldırılsın!
* Semtlere servisler konulsun!
* Tersaneleri incelemek için bağımsız bir komisyon kurulsun!
ÖNCEKİ HABER

Yörsan işçilerine uluslararası destek

SONRAKİ HABER

SADEDE GELELİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...