15 Haziran 2008 00:00

50 yıllık suskunluğu AKP
bozdurdu

Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin öncülüğünde, 50 yıllık suskunluklarını bozan fizyoterapistler, ilk kez sokağa çıkarak, “Yasasız çalışmak istemiyoruz”, “Herkese, heryerde nitelikli sağlık” sloganları attı, statü yasalarının çıkarılmasını istediler.

Paylaş

Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin öncülüğünde, 50 yıllık suskunluklarını bozan fizyoterapistler, ilk kez sokağa çıkarak, “Yasasız çalışmak istemiyoruz”, “Herkese, heryerde nitelikli sağlık” sloganları attı, statü yasalarının çıkarılmasını istediler.
Türkiye’nin dört bir yanından gelip, beyaz önlükleri ile Hacettepe Merkez Kampüsü’nde buluşan binlerce fizyoterapist, Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin dağıttığı şapkaları giyip, “Yasamız olsun, tasamız olmasın”, “Yasamız verilmiyor, adımız bilinmiyor”, pankart ve dövizleri taşıdı, taleplerini sloganlarına yansıttılar.
Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen mitingde ilk konuşmayı yapan SES Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, sağlık sistemindeki yıkımın sonuçlarının hissedilmeye başlandığını ifade ederek “daha sağlıklı bir Türkiye yürüyüşlerinde” fizyoterapistlere başarılar diledi.
‘Bilimsel çalışmalar engelleniyor’
Hacettepe Üniversitesi Kas Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Karaduman da bir öğretim üyesi olarak, çok yüksek puanlarla öğrenci alıp, fizyoterapist yetiştiren üniversitelerin bu seçilmiş öğrencilerin tanımlanmamış yetki ve sorumluluklarının belirsiz, hatta sınırlandırılmış bir mesleği ve icrasını öğretirken çok büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Prof. Karaduman, yasal tanımlarının 50 yıldır yapılmamasını eleştirdi.
Nilay Ersen adlı bir hasta yakını da 8 yaşında, engelli oğluna, ayakta durma, oturma, kendi kendine yemek yemeyi oyun içinde öğreten fizyoterapistlerin yanında olduğunu belirterek, “farklı hekimlik branşları ile çalışma hakları ellerinden alınıyormuş. Bu olumsuz durum oğlumu da yakından etkileyecektir” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi, Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Hülya Kayıhan da yıllar önce söz verildiği halde yasalarının çıkarılmamasını eleştirdi.
‘Haklarımız sürekli geriye gidiyor’
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Yakut ise yasayla istediklerinin fazladan bir hak değil, sadece sorumluluk olduğunu söyledi.
Üye olmak için kapısında beklenen AB ülkeleri dahilinde, fizyoterapistlerin farklı branşlarda çalışmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Yakut, Türkiye’nin AB liginde küme düştüğünü söyledi. “Sorun hepimizin sorunu ve bir gün hepimizin fizyoterapiste ve rehabilitasyona hizmetlerine ihtiyaç duyacağı ortada. Sizleri o gün gelmeden bu sorunun çözümü için adım atmaya çağırıyorum” diyen Yakut’un sözleri, “Bu yasa çıkacak başka yolu yok” sloganı ile karşılandı. Konuşmaların ardından, “işe yaramayan” diplomalarını uçan balonlara bağlayan fizyoterapistler, diplomalarını balonlarla birlikte gökyüzüne bırakarak, görmeyen gözlerin belki havada görebileceği umutlarını dile getirdiler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Daha baştan çark ettiler

SONRAKİ HABER

Tarih değişikliği zora soktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa