16 Haziran 2008 00:00

BM Kosova idaresini devrediyor

Kosova’da yeni anayasanın işler hale gelmesiyle birlikte çoğunluğu oluşturan Arnavut otoritesi ülkenin yönetimini Birleşmiş Milletler idaresinden devralıyor.

Paylaş

Kosova’da yeni anayasanın işler hale gelmesiyle birlikte çoğunluğu oluşturan Arnavut otoritesi ülkenin yönetimini Birleşmiş Milletler idaresinden devralıyor. Yeni anayasaya göre Kosova hükümeti BM’nin şimdiye kadar elinde bulundurduğu bir çok gücü kendisinde toplarken, Kosova’nın Sırp yönetimindeki bölgelerini kimin idare edeceği meselesi belirsizliğini koruyor. Kosova Başbakanı Hajredin Kuci AP televizyonunda yaptığı konuşmada, BM elçisi Martti Ahtisaari’nin Kosova’nın adem-i merkezileşmesi konusunda yaptığı plana işaret ederek “Kosova halkının iradesi ve Ahtisaari’nin planı bu anayasada yer alıyor” dedi. Kuci anayasanın ve ait olduğu devletin “uluslararası gözetim” altında olduğunu söylemekten de geri durmadı. Avrupa Birliği devir sürecinde süper vizör bir rol üstlenirken, Rusya sürecin illegal olduğunu söyleyerek resmi devir teslimi önleme girişiminde bulundu. Uzmanlar ise asıl sorunun, bundan sonraki rolünün ne olacağını açıkça ifade etmiş olsa bile, BM’nin beklendiği gibi geri çekilmeyeceği seçeneğinden kaynaklandığını belirtiyorlar.
Sırp genç Kosova polisine ateş açtı
Bu arada, Kosova’nın kuzeyindeki Mitrovica’nın Sırp tarafında ‘‘Car Lazar’’ Birliği mensubu olduğu bilinen bir kişinin Kosova polisine ateş açtığı bildirildi. Olayla ilgili Kosova Polis Himzetleri’nden yapılan açıklamada gece yarısı polis karakoluna gelen saldırganın polislere ateş açması sonucu bir polisin yaralandığı ve polisin karşı ateş açmasıyla saldırganın yaralı olarak ele geçirildiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kiraz tefecinin elinde

SONRAKİ HABER

S.Arabistan desteğe hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...