16 Haziran 2008 00:00

Lastik işçisi üzerine düşeni yaptı

Lastik işkolunda Goodyear, Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarında çalışan 4 bin işçinin 14 gündür sürdürdüğü grev anlaşma ile sona erdi.

Paylaş

Lastik işkolunda Goodyear, Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarında çalışan 4 bin işçinin 14 gündür sürdürdüğü grev anlaşma ile sona erdi. Lastik patronları ve Lastik-İş Sendikası arasında varılan anlaşmaya göre ücretlere ilk altı ay için yüzde 6 oranında, diğer altı aylık dilimlerde ise enflasyon oranında artış sağlandı. 14 günlük grevin ardından önceki gün 16:00-24:00 vardiyası ile işbaşı yapan lastik işçileri, grevin en büyük kazanımının lastik işçisinin birlik ve beraberliğini pekiştirmesi olduğunu dile getirdiler.
Lastik işçisinin her türlü tehdide rağmen greve çıkarak üzerine düşeni yaptığını ifade eden Pirelli işçileri “Lastik işçileri greve çıkamaz” diyenlere gereken cevabı verdiklerini belirttiler.
‘Dayatmalara boyun eğmedik’
Lastik işkolunda imzalanan toplusözleşmelerin uzun yıllardır enflasyon oranında bir zamla bağıtlandığını hatırlatan bir lastik işçisi “Biz greve çıkmaya karar verdiğimiz gün bize yapılan açıklamalarda geldiğimiz son nokta bu denilmişti. Fakat biz bu son noktayı kabul etmeyerek birlik ve beraberlik içinde greve evet diyerek 14 gün boyunca kararlı bir mücadele sürdürdük. Bu mücadelenin sonunda da görüldü ki son nokta değilmiş. Burada mesele bir iki puan fazla alma meselesi değil. Dayatmalara boyun eğmeme meselesi” diye konuştu.
Lastik işçisinin her fırsatta “Biz sadece para için greve çıkmadık” dediğini vurgulayan lastik işçisi, “Biz dört kez grevi ertelenen, her toplusözleşmede masaya kazanılmış hakları getirilen işçileriz. Biz bu grevle kazanılmış haklarımıza bir saldırı olduğunda nasıl cevap vereceğimizi gösterdik. Eğer idari maddelerimize dönük bir saldırı olursa bu işçi gerekirse 6 ayda grevde kalır. Artık bize böyle gelmesinler diye greve çıktık. Kazanılmış haklarımızı korumayı başardık” dedi.
‘Daha iyi olabilirdi’
Sözleşmenin böyle bitmesinden memnun olmadığını söyleyen başka bir lastik işçisi de şöyle konuştu “Daha iyi sonuçlanabilirdi. Daha yüksek rakamlarla bitebilirdi. Hala 6 gün çalışıp, 2 gün istirahat etme ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi talebimiz temel talepler. Nasıl ki greve çıkmaya işçi karar verdiyse, işçiye sorulduysa, sözleşme imzalanmadan da dönüp işçiye sorulmalıydı.”
Yine sözleşmenin bu şekilde bağıtlanmasından memnun olmadığını söyleyen başka bir lastik işçisi “Lastik işçisi üzerine düşeni yaptı. Evet lastik işçisi bir takım değerlerini korudu. Kazanılmış haklarından taviz vermedi ama yeterli değil. Daha iyi bir sözleşme imzalanabilirdi” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

Uzel’de eylem sürüyor

SONRAKİ HABER

Kiraz tefecinin elinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...