16 Haziran 2008 00:00

İngilizlerin gözü TBMM’de

Türkiye’de yabancılara mülk satan İngiliz emlakçıları, TBMM Genel Kurulu, Yabancılara Mülk Satışını Öngören Tapu Tasarısı’na ilişkin görüşmelerin sonuçlanmasını bekliyor.

Paylaş

Türkiye’de yabancılara mülk satan İngiliz emlakçıları, TBMM Genel Kurulu, Yabancılara Mülk Satışını Öngören Tapu Tasarısı’na ilişkin görüşmelerin sonuçlanmasını bekliyor. İngiliz emlakçıları, satışların askıya alınmasını sorun gibi görmediğini, bu durumun yakında sona ermesini beklediklerini söylüyorlar.
İngiliz The Telegraph gazetesi, Türkiye, tatil evi piyasası için büyük pazar olarak şekillendiği bir dönemde yabancı alıcılara tapu verilmesinin durdurulduğunu belirtti. Gazete, “Türkiye, büyük bir hamle eşiğinde tereddüt gösteriyor” başlıklı haberinde yabancılara satışlara geçici olarak askıya alınırken yüzde 10’luk sınırlama getirilmesi istendiğine dikkat çekti.
Türkiye’de mülk satan İngiliz emlakçılarının sınırlamaların yakında kalkmasını beklediklerini kaydeden gazeteye konuşan, Türkiye’de emlak pazarlayan Spot Blue şirketinden Julian Walker de, “Bir sorun görmüyorum çünkü tapularınızı zaten üç ay içinde almayı bekleyemezseniz. Şimdi alım yapanların işlemleri sona ermeden askıya alınma uygulaması kalkacak” dedi.
Yüzde 10’u sorun görmüyorlar
Walker, yüzde 10 sınırlamanın getirilmesi halinde bile bunun yüksek bir oran olduğunu belirterek, “İspanya’da bile satışların yüzde 95’i, yerli alıcılara yapılıyor. Türkiye, halen 77 milyon nüfusuna karşın 77 bin yabancı emlak sahibi var, bu da yüzde 0.1 anlamına gelir” şeklinde konuştu. Bu arada, İngiliz Moneycorp şirketi, İngilizlerin Türkiye’deki emlak piyasasına olan ilgisinin son bir yılda üçe katlandığına dikkat çekti.
NatWest tarafından mortgage veren kuruluşları arasında yapılan bir anket ise, 22 bin İngilizin mülk sahibi olduğu Türkiye’nin önümüzdeki üç yılda İngiliz alıcıları için “üçüncü en popüler pazar” olacağını gösterdi. İngilizlerin özellikle Kuşadası ile Alanya arasındaki sahil bölgesini tercih ettiği de ortaya çıktı. Regnum icra müdürü Jane Griffiths de, Bodrum’un en popüler sahil yerlerinden biri olduğunu belirtirken “Türkiye, artan sayıda Doğu Avrupalı ve İngiliz tatilcileri çekiyor. Küçük daireler bile haftada 300 sterlinden kiralanabilir” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Erbakan’ın affına AKP, MHP ve DTP’den destek, CHP’den itiraz

SONRAKİ HABER

‘Herkese İş, İşçiye Hak, AKP’ye İhtar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa