17 Haziran 2008 00:00

RAMP IŞIKLARI

Yaz sezonunda da sanat etkinlikleri artarak devam ediyor. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nden sonra şimdi de yine İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın organize ettiği...

Paylaş

Yaz sezonunda da sanat etkinlikleri artarak devam ediyor. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nden sonra şimdi de yine İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın organize ettiği, Uluslararası Klasik Müzik Festivali tüm yoğunluğu ile devam ediyor. Uluslararası ustaların konuk edildiği müzik festivalinde klasik müziğin önemli besteci ve yorumcuları müzikseverlerle buluşacak. 30 Haziran’da sona erecek olan Uluslararası Klasik Müzik Buluşması, İstanbul’un çeşitli mekanlarında müzikseverlerin beğenisine sunuluyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı bu etkinliğin ardından gerçekleşecek olan Uluslararası Caz Festivali’nin de hazırlıklarına başladı. 2-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan caz günlerinde, dünyaca ünlü yerli ve yabancı cazcılar İstanbul’da caz severlerle buluşacak.
Diğer yandan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün Demir Yolları Müdürlüğü ile birlikte kotardığı ‘Her Yerde Tiyatro’ adıyla ‘Trende Tiyatro’ projesi; Haşmet Zeybek’in Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda da oynanan ve oyuncuların, Başbakan’ın sözlerinden oyuna ekleme yaparak oynadıkları ve sonra hakaretten ceza aldıkları ‘Düğün Ya da Davul’ oyunuyla devam etti. Oyun, Ankara’dan başlayarak Tatvan’a kadar trenin geçtiği güzargahta bulunan Yerköy, Kayseri, Karaözü, Sivas, Malatya, Elazığ , Muş ve Tatvan’da sergilenerek turne bitirildi. Devlet Tiyatroları bu turne programı ile bir ilki gerçekleştirerek şimdiye kadar hiçbir özel ve ödenekli tiyatronun gitmeye cesaret edemediği ya da turne programına almayı düşünmediği il ve ilçelerde gösterim yaparak, önemli bir görevi yerine getirdi. Umarız bu proje başka hatlar da eklenerek yaz boyu devam ettirilir ve insanlar bulunduğu yerlerde farklı bir düzenekle 1hazırlanan oyunları izleme fırsatı bulabilir.
Yaz etkinlikleri için hazırlıkları devam eden bir başka etkinlik ise 26 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasında başlayacak olan ‘Enka Yaz Etkinlikleri’. Her yıl farklı bir içerikle yenilenen, tiyatro, müzik ve sinema sanatının önemli yapımlarını seyirciyle buluşturan etkinlikliği Enka Kültür ve Sanat Vakfı düzenliyor. Üç hafta sürecek olan etkinliklerin mekanı ise Enka Eşref Denizhan Açıkhava Tiyatrosu. Ünlü Besteci Fazıl Say ve partneri Patrıcıa Kopatchınskaja’nın açılış konseriyle başalayacak olan etkinlikler, Sertab Erener ve S. Tuluğ Tırpan’nın birlikte vereceği konserle devam edecek. Etkinliklerde ayrıca ‘Tiyatro Kedi’ Moliere’in ünlü komedisi Kibarlık Budalası, ‘Tiyatro İstanbul’ Gönül Hırsız, ‘Tiyatro Kare’ Babamla Dans adlı oyunları sahneleyecekler.
Anadolu’ya yayılmış bir diğer etkinlik ise kültür sanat etkinlikleriyle adını duyuran Datça Belediyesi’nin organize ettiği 28 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Datça 3. Sinema Günleri. Sinema günleri kapsamında ‘Ustalara Saygı bölümünde Hülya Koçyiğit’in oynadığı ‘Hababam Sınıfı Merhaba, Karılar Koğuşu, Almanya Acı Vatan, Bez Bebek, Kurbağalar ve Firar filmlerinin gösterimi yapılacak ve etkinlikte ayrıca ‘Hülya Koçyiğit Film Afişleri Sergisi’ açılışı yapılacak. Etkinliğe sinema ve tiyatro camiasından Berhan Şimşek, Tarık Akan, Nur Sürer, Menderes Samancılar, Cihan Ünal, Mustafa Altıoklar, Nehir Erdoğan, Halit Akçatepe ve Orhan Alkaya gibi sanatçılar katılacak.
Metin Boran
ÖNCEKİ HABER

Bedeli yine işçi ödüyor

SONRAKİ HABER

Karmaşık sorulara basit cevaplar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...