17 Haziran 2008 00:00

Bedeli yine işçi ödüyor

Son yıllarda yükselişe geçen inşaat sektörü hızını yavaşlatmış da olsa hâlâ binlerce işçinin geçim kapısı olmaya devam ediyor.

Paylaş

Son yıllarda yükselişe geçen inşaat sektörü hızını yavaşlatmış da olsa hâlâ binlerce işçinin geçim kapısı olmaya devam ediyor. Sektörde faaliyet gösteren büyük firmalar hızlı ve düşük maliyetli konut yapma yarışında epeyce mesafe almış durumda. Elbette bu yarışın da külfeti her zaman olduğu gibi ilk önce işçinin omuzlarına biniyor. Kastamonu Türkiye'nin Sivas'la birlikte en çok göç veren illerinin başında yer alıyor. İşsizliğin en yoğun yaşandığı illerin başında olan bu küçük kentin insanları gurbete mahkum ediliyor.
İnşaat sektörünün vazgeçilemez girdisi ucuz emek olmuştur. Genelde Doğu ve Güney bölgelerinden topraksız ailelerin mecburi geçim alanları inşaatlardır. İşsizlikle boğuşan kentin gurbetçi işçileriyle yaşadıkları sıkıntıları konuştuk.
AKP köylüyü perişan etti
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde doğan Hüseyin Gergin demircilik yaparak geçimini sağlıyor. Köyünde toprağı olmadığı için icara giderek geçinmeye çalıştığını anlatan Gergin, AKP Hükümeti'nin tarım politikalarını eleştirerek "Köylüyü perişan ettiler. Ektiğim pamuktan gelir elde edemiyorum. Sonuçta yine hükümete borçlu çıkıyorum" dedi. Mazotun, gübrenin, ilacın fiyatlarının el yaktığını dile getiren Gergin, önceleri Hatay'da günlüğü 20 YTL'ye inşaatlarda çalıştıklarını şimdi ise nerede iş bulursa orada çalıştığını dile getirdi.
Gelecekten beklentileri yok
Kırıkhan'dan gelen ekibin başında bulunan Hasan Ağlamış, bulduğu işin büyüklüğüne göre topluyor işçileri. İçinde bulundukları duruma isyan eden Ağlamış, "Eğer iş büyükse istesem hemen köyden 100 işçiyi buraya getiririm" diyor. Yılın 10 ayında çalışıyorlar ve çadırlarda yaşıyorlar. Hepsinin olduğu gibi onun da devlete borcu var. Gelecek için planlarını sorduğumuzda çalışıyoruz ya işte diyorlar. (Kastamonu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Okullar kapandı sorunlar bitmedi

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa