18 Haziran 2008 00:00

İmam değil barış ve iş istiyorlar

Kuruluşu 3 Mart 1924’nda gerçekleşen ve 84 yıllık bir geçmişe sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı bölgeye ilk kez resmi düzeyde bir ziyaret düzenledi.

Paylaş

Kuruluşu 3 Mart 1924’nda gerçekleşen ve 84 yıllık bir geçmişe sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı bölgeye ilk kez resmi düzeyde bir ziyaret düzenledi.
Diyarbakır halkı, bölgede İslami örgütlenmelerin hız kazandığı AKP’nin yerel seçimlerde din istismarı üzerinden politika yürüterek sonuç almaya çalıştığı bir dönemde Diyarbakır halkında Diyanet İşleri Başkanı’nın yaptığı gezinin siyasi olduğunu düşünüyor. Bölgede yaptığı temaslarda “İnşallah barış ve kardeşlik hakim olur”, “Bölgede iki bin imam açığı var” gibi açıklamalar yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakçıoğlu’ndan Diyarbakır halkının istekleri ise çok farklı. Diyarbakırlılar, bölgede imam açığı değil büyük bir işsizlik sorunu olduğunu, dini vecibelerini yerine getiren bir halk olarak imama değil, yatırıma, fabrikaya ihtiyaç duyduklarını söylediler.
‘İmam çok fabrika yok’
Diyarbakırlı Mustafa Sarıkaynak istediklerinin barışın gelmesi olduğuna dikkat eçekerek “Asker de bizim kardeşimizdir, diğeri de bizim kardeşimizdir. Bu Diyanet İşleri Başkanı’nın bölgeyi ziyaretinin seçimle ilişkisi var. Amacı nedir bilmiyorum ama bu memleketin sorunu işsizliktir barıştır” dedi. Diyarbakır’ın imama ihtiyacı olmadığını söyleyen Sarıkaynak, “Diyarbakır’da imamlar doludur, her yerde imam var. Vatandaşlara iş bulunması lazım. Fabrika yok burada. Güneydoğu’da Diyarbakır’da en büyük sorkun işsizliktir. Gençler lokantalarda 5 milyona iş bulunca şükür ediyor. Bölgede imam çok iş yok” diye konuştu.
İşportacı Ahmet Demir, “Camilere gidin bakın kaç tane imam var. Buranın sorunu işsizliktir. 10-15 sene önce Bursa İnegöl’e gittim 75 fabrika vardı o küçük ilçede. Diyarbakır ise büyükşehirdir bir tane fabrika yok.” derken söyledikleri Diyanet İşleri Başkanı’nın yalanlar nitelikte: “Akşama kadar kahvede oturuyoruz. Cumhurbaşkanı ile başbakan da ayaklarını üst üste atıyorlar. Buranın sorunu imam değil yatırımdır. Her camide 10 tane imam var. Bizim sorunumuz işsizlik bir de huzurdur. Kavga ile kırmakla, kanla iş meydana gelmiyor sorun çözülmüyor”
‘Genelkurmay’a çağrı yapsın’
İnşaat işçisi İsmail Gündüz, Diyanet İşleri Başkanı’nın bölgeyi ziyaret etmesinin anlamlı olduğunu ancak mezhep farkını gözettiğini belirterek, “Niye Diyanet İşleri Başkanlığı Şafii mezhebini kabul etmiyor. Niye batıda Şafii mezhebinin de olduğu, Kürtlerin şafi mezhebinden olduğunu söylemiyorlar. Batıda biz şafileri aşağılıyorlar. Bu da Diyanet işleri Başkanlığı’nın suçudur” derken bu yüzden ziyaretin “siyasi” olduğunu düşünüyor.
Bir başka Diyarbakırlı Kemal Aslan, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın buraya gelmesi hükümetin bir numarasıdır. Burda herkes namazında niyazındadır. Camilerimiz açık. Bize iş ve aş lazım. Başka bir şey lazım değil” diye konuşurken genç Diyarbakırlı Abdulselam Gökmen de Diyanet İşleri Başkanı’nın Genelkurmay’a barış çağrısı yapmasını istiyor: “Bölgede her gün hava operasyonları sürüyor. Bu AKP’nin işbirliğiyle yapılıyor. Madem Diyanet İşleri Başkanı buraya geliyor Genelkurmaya şöye seslenebilir: “Buradaki halk da müslümandır, buradaki halk da bizim kardeşimizdir, bu savaş bitmelidir” (Diyarbakır/EVRENSEL)
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da keneye karşı önlemler alındı

SONRAKİ HABER

Yandaşlara yardım paketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...