18 Haziran 2008 00:00

‘Tak Tak’ çiftçinin yüzünü güldürüyor

Mersin’in Mut ilçesinde Eşim Tarım adlı tarım aletleri firması bölgenin engebeli koşullarına uygun yapılmış “el traktörünü” yeni eklemelerle piyasaya sürüyor.

Paylaş

Mersin’in Mut ilçesinde Eşim Tarım adlı tarım aletleri firması bölgenin engebeli koşullarına uygun yapılmış “el traktörünü” yeni eklemelerle piyasaya sürüyor. Çiftçinin ekonomik ve çok kullanışlı bulduğu el traktörüne talep büyük ve her geçen gün artıyor. El traktörü ile ilgili Eşim Tarım’ın sahibi Mustafa Eşim’le kısa bir görüşme yaptık.

El traktörüne neden gerek duyuldu?
Arazilerimiz çok engebelidir. Zaten meyvecilikle geçimini sağlar Mut halkı. Ağaçların diplerini çapalamak amaçlı tasarlanan bu makine, zamanla istekler doğrultusunda değişime uğradı. Şimdi çok amaçlı kullanılan bir makine oldu. Halk bahçesinde çapasını yapıyor, sonra da üstüne binip evine gidiyor.

Mut’ta bu traktöre neden ‘Tak Tak’ deniyor?
Halkımız şakayı sever. Kendi aralarında şakalaşmalarda da hep lakap kullanırlar. Bu makinenin çıkardığı ses çok yüksek olduğundan ona da bir ad koydular, böylece yayıldı. Bazı kesimlerde “Pat Pat” da derler. Geçenlerde “Şeytan arabası” diyen de duydum. Aslında çapa motoru olan bu makine onların eli ayağı.

Satışlar nasıl?
Biz 2007 sonunda 160 adet sattık. Her geçen gün satışlar artıyor. Bazı çiftçiler büyük traktörlerini satıp bundan alıyor. Zaten bunları almalarının en büyük sebebi fiyatı. 300 YTL’den başlayan fiyatları var. Tam takım alırsanız 10 bin YTL’nin biraz üstüne çıkar.
Köylülerden sohbetler sırasında çok az yaktığını da duydum...
Evet, dedikleri kadar var. Mesela 100 km 3 litre mazot yakar. Çiftçi bu motoru alırken ona çok dikkat ediyor. Mut’ta yerleşim alanları ile tarla ya da bahçeler yakın değil.

Motor yapımından bahseder misiniz?
Motor İstanbul’da yapılıyor. Biz Mut’ta bu motora eklemeler yapıyoruz.
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİ DÜNYASI

SONRAKİ HABER

Ankaralının parası ağaca ve çiçeğe gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...