19 Haziran 2008 00:00

Bizi nereye sürüklüyorlar

Bizi nereye sürüklüyorlar böyle acımasızca? Hayatımızı nasıl sığdırıyorlar 3 saatlik sınava? Bu sınavı önüme engel diye koyan hakemin haberi olsun, o engel 3 saatte geçilmez!

Paylaş

Bizi nereye sürüklüyorlar böyle acımasızca? Hayatımızı nasıl sığdırıyorlar 3 saatlik sınava? Bu sınavı önüme engel diye koyan hakemin haberi olsun, o engel 3 saatte geçilmez! Her yıl 1.5 milyon öğrencinin suratına tokat gibi çarpıyor bu sınav. Her yıl binlerce öğrenci sıfır çekiyor, yüz binlerce lise birincisi açıkta kalıyor. Hayallerimiz sislerin ardına gizleniyor. 12 yıllık bilgilerimiz 3 saatte sınanıyor.
Peki buna kim karar veriyor? Bize yarış atı muamelesi yapıp sırtımıza bindirdikleri sistem zırvalıkları sürekli şekil değiştiriyor. Lise hayatı bir öğrenci için artık sınava 5 kala olarak görülüyor. Ancak ne yazık ki liselerde öğrenciler üniversite sınavına, üniversitede seçeceği bölüme göre dersler almıyor. Ne gariptir ki TM öğrencisiyle MF öğrencisine sorulan tarih, edebiyat vs. soruları aynı. Ama birine ÖSS’de aldığı bu dersten daha az puan gelirken diğerine daha çok geliyor... Bu ne yaman çelişki... Gençliğin geleceği 3 saatte ya yok oluyor ya da yeniden var oluyor (ki genelde yok oluyor).
Peki bir soru daha: “ÖSS kalkarsa ne olur?” Ya da sistemi bu denli acımasız hale sokanlar acaba ÖSS kalkınca yerine ne koyarlar? Bu düzenin değişimi liselerde mümkün... Okullarda 1 hafta boyunca birçok gereksiz ders alıyoruz. Bunların yerine üniversitedeki tercih alanlarımızla paralel eğitim alsak daha verimli olur. Gelin görün ki her yıl 500 bin öğrencinin yerleştirildiği sınav sisteminde harcanan lise birincileri, ortalaması 5 olan ancak süre sıkıntısına, heyecana, vs. yenik düşenler, sınav kaygısından intihar edenler, kimsenin umrunda değil. Bu çark zaten dönüyor. Her yıl 1 milyon gence yazık olmasın.
İlayda Yalnız-Öğrenci (Çankaya/ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinde hak ihlalleri bitmiyor

SONRAKİ HABER

Bu garabet kimin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...