19 Haziran 2008 00:00

Emekli- Sen’in kapatılması AİHM’de

Kapatılma kararı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından da onaylanan ve düzeltme talepleri reddedilen Emekli -Sen, iç hukuk yolları tükendiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu

Paylaş

Kapatılma kararı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından da onaylanan ve düzeltme talepleri reddedilen Emekli -Sen, iç hukuk yolları tükendiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Emekli- Sen AİHM’den öncelikle kararın uygulanmasına tedbir konulmasını ve iptal edilmesini istedi.
Sendikalarının kapatılmasına karşı yıllardır mücadele yürüten Emekli-Sen üye ve yöneticileri dün Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde tepkilerini dile getirdiler. “Sendikama dokunma. Emekli-Sen Kapatılamaz” pankart ve dövizleri ile toplanan emeklilere, DİSK ve bağlı sendikalar, KESK ve bağlı sendikaların yöneticileri, siyasi parti temsilcileri de destek verdi.
DİSK Ankara Bölge Başkanı, Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko, DTP ve AKP hakkındaki kapatma davalarına da atıfta bulunarak, anti demokratik yasalara karşı olduklarını söylediklerini, ancak aynı cevabı alamadıklarını söyledi. Kararı “siyasi” olarak nitelendiren ve mücadelenin burada bitmeyeceğini belirten Beko, “Emekli-Sen yalnız değildir” dedi.
Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen de Anayasa’nın 90’ıncı maddeleri ve uluslararası sözleşmelerin “herkese sendika kurma” hakkı verdiğini, yıllarca bunu dile getirmelerine rağmen, hukuksuz bir süreç izlenerek sendikalarının kapatıldığını söyledi. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin de onayladığı kapatma davasına karşı, “karar düzeltme” taleplerinin de reddedilerek, davayla ilgili iç hukuk sürecinin tamamlandığını kaydeden Beysülen, dosyayı AİHM’e postalamak üzere toplandıklarını söyledi.
AİHM’den taleplerinin, tedbir konarak uygulamanın engellenmesi ve iptal edilmesi olduğunu belirten Beysülen, kararın lehlerine çıkacağı inancını ifade etti. Beysülen, “Emekli-Sen’i kapatarak, bu mücadeleyi durduracaklarını sananlar yanılıyorlar. Bizi durdurmaya kimsenin gücü yetmez” dedi.
Kapatma kararının bir demokrasi ayıbı olduğunu ve bu karar nedeniyle Türkiye’nin uluslararası hukukta mahkum olacağını belirten Beysülen, Meclis’ten çıkarılacak bir statü yasası ile bu ayıptan kurtulmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Açıklamanın ardından topluca Kızılay Postanesi’ne yürünerek, kapatma davasına ilişkin dosya AİHM’e postalandı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Dayakçı’ diye şikayet ettiği babasına teslim edildi

SONRAKİ HABER

Atabeylerde Ergenekon beklenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...