19 Haziran 2008 00:00

Altı aylık ateşkes başlıyor

İsrail ile Hamas arasında bugün başlayacağı belirtilen ateşkesin altı ay sürmesi hedefleniyor

Paylaş

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, Gazze Şeridi’nde Hamas ile ateşkes için onay verdikleri bildirildi. Bugün TSİ 06.00’da yürürlüğe gireceğini belirtilen ateşkesin altı ay sürmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Ateşkes hakkında dün sabah İsrail radyosuna bir açıklama yapan Savunma Bakanlığı siyasi danışmanı General Amos Gilad, “Bu Mısır’la tam bir ateşkes konusunda anlaşma meselesi, eğer Gazze Şeridi’nden yine ateş açılırsa bunu yapan kim olursa olsun, uzlaşmanın ihlali anlamına gelir” derken, Olmert’in sözcüsü Mark Regev bu konuda yorum yapmadı.
Arabulucu Mısır, ateşkese varıldığını önceki gün ilan etmiş, Hamas da kısa bir süre sonra anlaşmayı doğrulamıştı.
Öte yandan, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes haberlerinden kısa bir süre sonra, İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisinin, Mısır’ın başkenti Kahire’ye gittiği bildirildi.
İslami cihad: ‘ateşkese engel olmayız’
Gazze Şeridi’nden İsrail’in güneyini sık sık roket ateşi altına alan İslami Cihad ise, bugün yürürlüğe girecek ateşkese “engel olmayacağını” bildirdi. Örgütün önde gelen isimlerinden Nafiz Azam, “Ateşkes anlaşması konusundaki ihtiyat kaydımızı koyduk, ama engel çıkaracak değiliz. Ateşkesi sonuçsuz kılmaya çalışmayız” dedi. Herhangi bir belge imzalamadıklarını belirten İslami Cihad yetkilisi, “Mısır ve Hamas’a olurumuzu sözlü olarak ilettik” diye konuştu.
Mısır, sınır kapısını açtı
Mısır, Gazze Şeridi ile arasındaki sınır geçişi olan Refah kapısını istisnai olarak açtığını açıkladı. Güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamada, Mısır’da mahsur kalan Filistinlilerin Gazze Şeridi’ne geçişine imkan sağlamak amacıyla sınır kapısının açıldığı belirtilirken, sınır kapısının ne kadar açık kalacağı hakkında bilgi verilmedi.
Gazze tarafına geçecek olanların çoğunun tedavi amacıyla Mısır’a gelen hastalar olduğu belirtilirken, sınırın Mısır tarafına geçişin kapalı olduğu kaydedildi. Refah sınır kapısı 2006’dan beri neredeyse tamamen kapalı bulunuyor. (DIŞ HABERLER)
Ateşkes görüşmeleri
17 Haziran 2008: 19 Haziran’dan itibaren geçerli olacak İsrail-Hamas ateşkesi ilan edildi.
11 Haziran 2008: İsrail Savunma Kabinesi, Mısır’ın ateşkes çabalarına destek verdiğini, ancak olası saldırılara karşı İsrail ordusunun hazır tutulduğunu açıkladı.
4 Mart 2008: Mısır, Hamas’la İsrail arasında ateşkes görüşmeleri için çağrıda bulundu.
23 Ocak 2008: Yüz binlerce Filistinli, Mısır sınırını buldozerlerle ve patlayıcılarla yıkarak, yiyecek bulmak amacıyla Mısır’a geçti. Birkaç gün sonra sınır tekrar kapatıldı.
27 Kasım 2007: ABD tarafından düzenlenen Annapolis Konferansı’nda, İsrail ve Filistin tarafları, 2008 sonuna kadar iki devletli bir anlaşmaya varmak için çaba göstereceklerini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Tarım Bakanlığı’na ‘gübre’ tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa