19 Haziran 2008 00:00

ABD’li hukukçulardan Guantanamo eleştirisi

ABD Senatosunun bir komisyonu, Guantanamo üssündeki uygulanan soruşturma yöntemleri konusunda askeri yetkilileri eleştirdi.

Paylaş

ABD Senatosunun bir komisyonu, Guantanamo üssündeki uygulanan soruşturma yöntemleri konusunda askeri yetkilileri eleştirdi. Bu tekniklerin uygulanmasına 2002 yılından bu yana karşı çıktıklarını söyleyen Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Senatör Carl Levin, askeri yetkililerin, yapılanları meşru göstermek için mevcut yasaları çarpıttıklarını bildirdi.
Savunma Bakanlığı hukukçuları, Guantanamo üssündeki sorgulama tekniklerinin nasıl oluşturulduğu hakkında Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonunu bilgilendirdi. Pentagon hukukçuları, uzun süreli tecrit ve boğulma hissi veren uygulamaların, Amerikan askerlerine, düşman sorgusuna direnmeleri için verilen eğitimi esas aldığını söyledi.
Beyaz Saray savundu
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, söz konusu açıklamalara, Guantanamo’da alıkonan tutsaklara insanca davranıldığını iddia etti. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto, “Tutuklulara yönelik taciz eylemleri, asla bu hükümetin izlediği bir siyaset olmamıştır, olmayacaktır. Bu hükümetin siyaseti, gözaltına alınan kişileri sorguya çekmek ve bu ülkeyi korumak amacıyla, elde edebileceğimiz bilgiyi toplamak olmuştur.” dedi.
Pentagon’un baş hukuk müşaviri William Haynes, 11 Eylül 2001’deki saldırılardan dokuz ay sonra, 2002 Temmuz’unda, Amerikan askeri personeline, düşman soruşturmasına nasıl direnileceği konusunda verilen eğitimi araştırmaya başlamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İntibah, Türk yazınının önünü açmıştır

SONRAKİ HABER

Tunuslu devrimciler üzerindeki baskılar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...