19 Haziran 2008 00:00

‘Fotoğrafı makine değil, insan çeker’

Adana’daki 9 ayrı okulda eğitim gören 33 öğrencinin fotoğraf makinesinin en ilkel hali sayılan ve “Camera Obsurca (Karanlık Kutu)” ilkesine dayanan “iğne deliği” tekniğini kullanarak oluşturdukları çalışmaların yer aldığı “İğne Deliği Fotoğrafları” sergisi İstanbul Modern sanat Müzesi’nde açıldı.

Paylaş

Adana’daki 9 ayrı okulda eğitim gören 33 öğrencinin fotoğraf makinesinin en ilkel hali sayılan ve “Camera Obsurca (Karanlık Kutu)” ilkesine dayanan “iğne deliği” tekniğini kullanarak oluşturdukları çalışmaların yer aldığı “İğne Deliği Fotoğrafları” sergisi İstanbul Modern sanat Müzesi’nde açıldı.
Serginin tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, serginin Adana’nın farklı ilçelerinde, çeşitli ilköğretim okulu ve liselerde okuyan fotoğrafa meraklı gençlerin iğne deliği tekniğiyle çektikleri çalışmalardan oluştuğunu söyledi.
Eczacıbaşı, fotoğraf sanatının önemli bir dönemini vurgulayan çalışmalarda genç fotoğrafçıların, çeşitli nesneler kullanarak oluşturdukları iğne deliği düzenekleri ile Adana ve çevresinin görüntülerini ilginç ve etkileyici bir biçimde sunduklarını anlattı.
Gençlerin, Milattan Önce 5. yüzyıldan bu yana bilinen ve 1800’lü yıllarda uygulanmaya başlanan bir teknikle hem kendilerini ifade etme hem de sanatı özümseyerek değişkenliği ve gelişmeyi izleme olanağı bulduklarını dile getiren Eczacıbaşı, “Gençler, sıradan nesnelerle gerçekleştirdikleri makinelerle, yaşadıkları çevreye yeni bir gözle bakarken, estetik ve sanat bilinçlerini geliştiren yaratıcı sürece tanık oluyorlar” dedi.
Kıbrıs’ta sergilediler
Eczacıbaşı, müzede çocuk ve gençlere yönelik düzenlenen eğitim programlarında görsel sanat alanında ufuk açan, merak uyandıran, araştırmaya ve düşünmeye yönelten çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini ifade ederek, serginin bu anlamda müzenin misyonuyla örtüştüğünü kaydetti.
İstanbul Modern Fotoğraf Sergileri Küratörü Engin Özendes de iğne deliği tekniğinin özelliklerine ve tarihsel gelişimine değindi.
Özendes, gençlerin çalışmalarıyla geçen yıl Kıbrıs’ta Yakındoğu Üniversitesi’nin düzenlediği 5. Uluslararası Fotoğraf Günleri sırasında karşılaştığını dile getirerek, fotoğrafların ifade biçimleri ve ışığın kullanılması açısından çok etkileyici olduğunu söyledi.
Sergide Adana’daki 9 ayrı okuldan 33 öğrencinin çalışmalarının yer aldığını ifade eden Özendes, serginin toplumsal bir projeye destek vermek ya da Anadolu insanının fotoğrafla ilişkisini vurgulamak gibi sanat dışında kalan amaçlarla değil, fotoğrafların yüksek estetik değere sahip olması ve fotoğraf sanatının önemli tarihsel bir dönemine işaret etmesi nedeniyle müzede yer aldığını kaydetti.
İki yıllık çalışma
Projenin öncülüğünü yapan Türk Dili ve edebiyatı Öğretmeni Nuri Gürdil, serginin 2 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıktığını anlattı. Gürdil, 2003 yılında Çukurova Üniversitesi’nde iğne deliği tekniği ile ilgili düzenlenen bir toplantıda bu teknikle tanıştığını belirterek, 2006 yılında da bu çalışma yöntemini Adana Adasokağı Lisesi’nde uygulayamaya başladığını ifade etti. İğne deliği tekniğiyle fotoğraf elde etmenin çok zor olduğunu dile getiren Gürdil, 2 yıl boyunca 2 bine yakın fotoğraf çektiklerini, bunlar arasından 67 tanesinin sergide yer aldığını kaydetti. Gürdil, bu tekniğin anlatılarak tüm okullarda uygulanmasıyla gençlerin kötü alışkanlıklar edinmesinin önüne geçilmesinde önemli bir adım atılacağını söyledi.
Serginin temasının Adana ve çevresindeki anıtsal yapıtları yansıtan fotoğraflardan oluştuğunu dile getiren Gürdil, projeyle fotoğrafı makinenin değil, insanın çektiğini gösterdiklerini vurguladı.
Konuşmaların ardından düzenleyiciler, öğrencilerle birlikte sergiyi gezdi. Genç fotoğrafçılar, konserve veya tahta kutular gibi benzer nesneleri kullanarak oluşturdukları iğne deliği düzenekleri ile çektikleri fotoğraflar hakkında bilgi verdi. Sergi, 24 Ağustos’a kadar ziyarete açık kalacak. (İstanbul/AA)
ÖNCEKİ HABER

Ege’nin iki yakasını tiyatro birleştirecek

SONRAKİ HABER

Yolları yapanlar sahnedeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...