21 Haziran 2008 00:00

3 ay sonra mahkemeye çıktılar

Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde, “DHKP-C üyesi olmak ve propagandasını yapmak” iddiasıyla 17 gün sonra evlerinden, yurt ve okullarından alınan 9’u tutuklu 17 kişi, üç aylık aradan sonra ilk kez hakim karşısına çıktılar.

Paylaş

Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde, “DHKP-C üyesi olmak ve propagandasını yapmak” iddiasıyla 17 gün sonra evlerinden, yurt ve okullarından alınan 9’u tutuklu 17 kişi, üç aylık aradan sonra ilk kez hakim karşısına çıktılar. Mahkeme, tutuklu 9 sanıktan 4’ünün tahliyesine karar verdi.
Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen ilk duruşmaya, TMMOB Genel Sekreter Vekili Hakan Genç, TMMOB ve Ankara Mimarlar Odası ile bağlı diğer oda yöneticileri, KESK ve bağlı sendika yöneticileri de destek verdi. Mimarların yakalarındaki “8 Mart’ta biz de oradaydık” kokartları ise duruşma salonuna girerken çıkartıldı.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olduğunu belirten Didem Akman, mitingden iki hafta sonra, sokak ortasında yere yatırılıp darp edilerek gözaltına alındığını kaydetti. Mimarlar Odası çalışanı Alev Şahin ise ev baskınıyla gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Adresim, yerim belli. Çağırsalar gider ifade verirdim” dedi. Şahin’in savunmasından sonra hakimin “Bu davadan kimler tutuklu?” diye sorması salonda gülüşmelere yol açtı. 19 yaşındaki ODTÜ Kimya Mühendisliği öğrencisi Bilgehan Karput ise iddianamenin kendisine eksik verildiğini söyledi.
Avukat Selçuk Kozağaçlı, 22 Mayıs günü iddianamenin tümünün fotokopisini alarak, Bilgehan Karput’a iletilmek üzere cezaevine verdiğini ve iddianame örneği olduğunu belirttiğini, ancak cezaevinin mektup okuma biriminin iddianamenin 89 sayfasına el koyduğunu anlattı. Karput duruşmaya gelirken, “çıplak üst araması yapıldığını ve darp edildiğini” söyleyince, hakim “Avukatın var şikayet eder” diyerek iddiaya kayıtsız kaldı. Konuşmaların ardından Mahkeme Başkanı, haklarında adli kontrol hükümleri uygulanan sanıkların, 15 günde bir bulundukları yer Emniyet Müdürlüğüne imza vermek şeklindeki adlı kontrol tedbirinin süre yönünden değiştirilmesine, Emniyet Müdürlüğüne ayda bir imza vermek suretiyle adli kontrol hükümlerinin yerine getirilmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanıklardan Alev Şahin, Funda Tosun, Gültaç Harmancı ve Ezgi Şahin'in tahliyelerine karar verdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘İşkenceye sıfır tolerans’ mı?

SONRAKİ HABER

Mülteciler günlerine‘ölüm ve dayakla’ girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...