21 Haziran 2008 00:00

‘İşkenceye sıfır tolerans’ mı?

Son günlerde cezaevlerinde tırmanan hak ihlalleri endişe yaratıyor. F tipi cezaevlerindeki tutukluların yakınlarının örnekleri, hükümetin "İşkenceye sıfır tolerans" iddialarını çürütüyor.

Paylaş

Son günlerde cezaevlerinde tırmanan hak ihlalleri endişe yaratıyor. F tipi cezaevlerindeki tutukluların yakınlarının örnekleri, hükümetin "İşkenceye sıfır tolerans" iddialarını çürütüyor. Çocuklarından haber alamayan, sağlık durumdan endişe eden yakınları Sincan Kadın Cezaevi, Aydın E Tipi Cezaevi ve Aydın Karacasu Kapalı Cezaevlerinde bulunanlar, yaşanan hak ihlallerini ve şiddeti yapılan basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. İHD İzmir Şubesi'nde yapılan toplantıda, Sincan F Tipi Kadın Cezaevi'nde bulunan Ayşegül Kapçak'ın annesi Fatma Kapçak, kızı ve arkadaşlarının 21 Mayıs’ta duruşmaşa giderken jandarma tarafından dövüldüğünü anlattı. Bir subayın emriyle askerlerin sopa ve demir çubuklarla kızına saldırdığını belirten Kapçak, kızına ve arkadaşlarına uygulanan şiddetin cezaevi içinde de devam ettiğini dile getirdi. Kapçak, "Kızımı ziyarete gittiğimde ayakta duramıyordu" dedi.
Üç yıldır kızımı göremiyorum
Sincan Cezaevi'nde kalan Nazmiye Erkan'ın annesi Sultan Erkan, 3 yıldır cezaevinde olan kızını göremiyor. Yaşadıklarını Kürtçe dile getiren anne Erkan, "Her gidişimde görüştürmüyorlar. Savcıya izin istemeye gittiğimde de bize farklı davranıyorlar" diyerek cezaevinde uygulanan ayrımcılığa tepki gösteriyor. Kızının sağlık durumundan endişe eden Erkan, "İzmir'den gelip gittiğini bildikleri halde, 'Görüş yok, öbür hafta gel' diyorlar" şeklinde konuştu. Elif Dayan'ın annesi Bedriye Acar da kızıyla telefonda görüştüğünü belirterek, kızının, "Ana korkuyoruz. Baskın var. Aynı vahşet devam ediyor" dediğini belirterek hasta olan kızının korkusundan doktora dahi gidemediğini dile getirdi.
İHD İzmir Şube Başkanı Ahmet Alagöz, Aydın Karacasu Cezaevi'nde kalan Şemsettin Polat'ın tutuklanmadan önce çalışırken gözüne bir parça gelmesine rağmen tedavisinin yapılmadığını belirtti. Aydın E tipi Cezaevi'nde kalan Durget Süren ve Neşe Kayacan'ın kendilerine uygulanan işkence ve kötü muamele nedeniyle avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını ifade eden Alagöz, Kırıklar 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde kalan Muharrem Süren'in de dayağa maruz kaldığını anlattı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kartal’da fabrika alev alev yandı

SONRAKİ HABER

3 ay sonra mahkemeye çıktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...