21 Haziran 2008 00:00

İstihdam Paketi işçilerin kabusu oldu

Meclis’ten geçirilirken işsizlere iş sağlayacak denen İstihdam Paketi, patronlara işçi çıkarma fırsatı yarattı

Paylaş

AKP Hükümeti’nin istihdamı artırma iddiasıyla bir süre önce Meclis’ten geçirerek yasalaştırdığı İstihdam Paketi’ni patronların nasıl uygulayacağı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Sözde işsizliği azaltmak amacıyla çıkarıldığı söylenen İstihdam Paketi, işsizlere iş sağlamak bir yana, çalışan işçilerin haklarının gasp edilmesine neden oluyor.
Gaziantep’te, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan binlerce işçiyi, yasadan dolayı işten atılmak ya da giriş-çıkış yaptırılarak hak gaspına uğramak kaygısı sarmış durumda. Yeni İstihdam Yasası, işe yeni alınan 18-29 yaş arası işçilerin ilk 5 yıl sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor. Yasa Meclis’ten geçmeden önce emek örgütleri başta olmak üzere birçok kesim, bu yasanın istihdama katkı sağlamayacağı, tam tersine işverenlerin 29 yaş üstü işçileri işten atarak yasadan yararlanmak için yeni işçi alacakları ya da giriş-çıkış yaparak, haklarını gasp ettikleri işçileri yeni işçi gibi gösterip sigorta yükünden kurtulma yoluna başvuracakları uyarısında bulunmuşlardı.
Böyle bir yasayı nasıl çıkarırlar?
Ancak hükümet, bütün bu haklı uyarılara rağmen yasayı çıkardı ve şimdi Gaziantep’te binlerce işçi tedirginlik içinde ne zaman işten atılacağını ya da giriş-çıkış yapılacağını bekliyor. 5 yıldır Naksan’da çalıştığını söyleyen bir işçi, fabrikada önümüzdeki ay içinde toplu giriş-çıkış yapılacağı söylentisi olduğunu, ancak işverenden hiçbir açıklama yapılmadığını söylüyor. Plastik sektöründe Türkiye’nin en büyük işletmesi olan ve 2000 işçinin çalıştığı Naksan’da çalışan 30 yaşın üzerinde yüzlerce işçinin, yasa çıktığından beri işten atılma korkusu yaşadığını belirten Naksan işçisi, “Bu nasıl bir yasa anlamıyorum. Hangi patron sigorta yükü olmayacak işçi dururken 30 yaşın üstünde işçi çalıştırır? Hükümet bunu bilmiyor mu? Bal gibi de biliyorlar aslında. İşçiler onların umurunda değil. Bu yasayı da sırf patronlar daha çok kazansın diye çıkardılar bence” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Sahtekarlık yapıyorlar
9 yıldır Naksan’da çalıştığını söyleyen bir başka işçi de fabrikada zaten birçok haksızlığa uğradıklarını, patronun her fırsatta çalışma koşullarını daha da ağırlaştırdığını ve haklarını gasp ettiğini belirterek, “Birçoğumuz burada resmen köle gibiyiz. Kimse burada çalışmaktan memnun değil. Burası cehennem gibi ama kredi kartı borçları, aç kalma korkusu yüzünden sesimizi çıkaramıyoruz” diyor. Haftanın iki günü 12 saat çalıştıklarını, işyerinde pazar tatili olmadığını ve pazar günü normal iş günü gibi mesai farkı ödenmeden çalıştırıldıklarını söyleyen Naksan işçileri, “Aldığımız ücretler asgari ücret ya da biraz üstünde. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şimdi bir de işten atılma ve giriş-çıkış korkusu başladı. Sırf sigorta ödememek için bizi mağdur ederek sahtekarlık yapıyorlar. Yetkililer buna neden izin veriyor” diye soruyorlar. (Gaziantep/EVRENSEL)
Mehmet Türkmen
ÖNCEKİ HABER

Yıldırım halkı pazar yerini istiyor

SONRAKİ HABER

Ulaş Özdemir’den ‘Bu Dem’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...