21 Haziran 2008 00:00

Yıldırım halkı pazar yerini istiyor

Bayrampaşa Belediyesi’nin pazarcıların yerini değiştirmesine tepki gösteren halk eylem yaptı

Paylaş

Bayrampaşa Belediyesi tarafından Yıldırım Mahallesi’nde bulunan pazarların kaldırılarak kapalı bir alana taşınması planı, mahalleliler tarafından protesto edildi. Pazar yerlerinin kaldırılarak mahallenin 5 kilometre dışında belediye tarafından hazırlanan kapalı bir alana taşınmasına tepki gösteren mahalle halkı, pazar yerlerinin kaldırılması ile kendilerinin pazar alışverişinin engelleneceğini ifade ederek, ucuza altıkları pazar malını marketlerden pahalıya almak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.
Kadınlar başkanla görüştü
Bayrampaşa belediyesi önünde toplanan çoğunluğunu kadınların oluşturduğu halk ‘Pazarımıza dokunma’, ‘Başkan istifa’ pazarımıza uzanan eller kırılsın" yazılı dövizler taşıyıp sloganlar attılar. Belediye başkanı ile görüşmek isteyen halk bir süre sonra sadece kadınlar içeri alınarak belediye başkanı ile görüştürüldü.
Belediye kültür merkezi salonunda Yıldırım Mahallesi kadınları ile bir araya gelen belediye başkanı Hüseyin Bürge kadınlara şu açıklamayı yaptı. "Biz Pazar yerlerini kaldırmıyoruz, sokak pazarları ile ilgili sorunlar var, kimse evinin önüne pazar istemiyor, kirli bir ortam oluyor. Bu nedenle daha temiz bir yere taşıyoruz, içinde tuvalet ve duş kabinlerini de olduğu yerde pazarcılar fiyatlarını artırmayacak ve halkın ulaşımı için servis konulacak.”
Başkanın konuşması sık sık kesildi
Belediye başkanının konuşmaları mahalle halkı tarafından sık sık kesildi. Mahalle dışında olan bir pazar yerine gitmek istemediklerini, hastalarının olduğu, çocuklarının olduğunu bu şekilde başka bir yere pazara gidemeyeceklerini söyleyen mahalleliler, mahallelerindeki pazarın kaldırılmamasını istediler.
Konuşmasının halk tarafından sık sık kesilerek protesto edilmesi yüzünden salondan ayrılan Bürge, daha sonra pazarcı esnafı ile bir araya geldi.
Belediye başkanı ile görüşmeden çıkan kadınlar, oy zamanı geldiğinde belediye başkanı ile görüşeceklerini ifade ederek tekrar belediye binası önünde toplandılar. Pazarcılarında katılımıyla oluşan yaklaşık 300 kişilik kalabalık sloganlar atarak durumu protesto etti. Belediye önünde toplanan halk sık sık ‘Halk burada Bürge nerede’, ‘Yaşasın haklı mücadelemiz’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganlarını attı.
Daha sonra kalabalığa hitaben konuşan İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengül şunları söyledi: “Sağ olsun halk bize destek verdi. Biz de buradan pazarların kaldırılmasını istemiyoruz ve sizin yanınızdayız. Burada 3 pazar bir yere taşınıyor ve dükkanlaştırılıyor; bu doğru bir şey değil. Pazar kültürüne de uygun değil biz bunu istemiyoruz.”
Pazarcıların belediye başkanı ile görüşeceğinin duyurulması üzerine eylem sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Biz halkız, pazarı istiyoruz!
Mediha Şaşmaz: Markette domates 2 YTL. Halk istemiyor diyorlar, biz halkız biz istiyoruz, neden daha pahalıya alışveriş yapmak zorunda kalalım. Şimdiki pazarlarımızı semt dışına taşıyacaklar, servis kaldıracağız diyorlar ama biz pazarımızı mahallemizde istiyoruz.
Ayşe Bektaş: Ben 75 yaşındayım ve yalnız yaşıyorum. Tek başıma nasıl kalkıp uzak bir yerdeki pazara gidip alış veriş yapayım. Evimin önündeki pazarın kaldırılmasını istemiyorum.
Cengiz Yemyeşil: Pazar yerlerini kaldıracağına marketleri kaldırsın. Marketler meyve ve sebze satıyor, başkanın da 3 tane marketi var. Bu nedenle pazar yerlerini kaldırıyorlar. Bizi götürdükleri yer mezar gibi. Oraya vatandaş gelmez. İnsanları marketlerden almaya zorluyorlar. Benim üç çocuğum var ve bu gidişle üçünü de okuldan almak zorunda kalacağım. Bu uygulama ile hem bizi hem de halkı zor durumda bırakıyorlar.
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

18 net kazanmaya yetiyor

SONRAKİ HABER

İstihdam Paketi işçilerin kabusu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...