23 Haziran 2008 00:00

Sınav stresi 3 yıla yayıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, getirdiği yeni sistemle sınav stresini ortadan kaldırmak yerine üç yıla yaydı.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı, getirdiği yeni sistemle sınav stresini ortadan kaldırmak yerine üç yıla yaydı. SBS’ye giren öğrenciler, tüm zamanlarını test çözerek geçirdiklerini, sosyal hayattan soyutlandıklarını anlatırken, veliler de yeni sınav sisteminden memnun olmadıklarını belirttiler. Sınav süresi boyunca çocuklarını sıcaktan korumak için kaçtıkları gölgelik yerlerde bekleyen veliler, “Çocuklarımız yarış atı gibi kullanılıyorlar. En kötüsü ise arkadaşlarını rakip olarak görüyorlar” diyerek sınav sitemini eleştirdiler.
6. sınıfların ardından dün de ilköğretim 7’nci sınıf öğrencilerinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapıldı. 990 bin 774 adayın katıldığı sınav saat 10.00’da başladı ve 100 dakika sürdü.
Sınavda öğrencileri en çok matematik ve fen soruları zorladı.
Makine gibi soru çözüyorlar
Her sene aynı stresi çekeceklerini anlatan Buse Başaran, arkadaşlarıyla zaman geçirememekten yakınıyor. Sınavda başarılı olmak amacıyla testlerin içine gömülen öğrencilerin sosyal hayattan koptuğunu vurgulayan Azize Özkaya, sınav sistemini eleştiriyor. “Çocuklarımız makine gibi soru çözüyor” diyen Özkaya, öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirilmelerini, sınav sisteminin kaldırılmasını istiyor. Sınav stresinden dolayı gece uyamadığını anlatan öğrenci Can Taş ise yeni sistemde okul ortalamasını da yüksek tutmaları gerektiğini söylüyor. Bir yandan SBS’ye bir yandan da okuldaki sınavlarına hazırlandığını anlatan Taş, oyun oynamak için dışarı çıkmaya fırsat bulamıyor.
Çocuklarımız yarıştırılıyor
Eğitim sitemindeki aksaklıklardan yakınan Selçuk Serçe “Çocuğumun başarısı başka çocuğun başarısızlığına bağlı” diyerek tepki gösteriyor. Eşi Figen Serçe ise çocukların tüm yıl kaygılı olduklarını söylüyor. Türkiye’deki eğitim sisteminin değiştirilmesini isteyen Serçe, çocukların adeta bir yarış içinde olduklarını, SBS ile stresi üç yıla yaymak yerine sınavların kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Heyecandan konuşmakta güçlük çeken Volkan Kahta, SBS’nin OKS’ye kıyasla daha iyi olduğu görüşünde. 3 yılın ortalamasının alınacağını belirten Kahta, şansının daha yüksek olduğunu söylüyor. Her sene aynı strese girmek istemediğini belirten Gülşah Tüfekçi ise OKS sınavının daha iyi olduğunu belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

Yabancı dil sınavı yapıldı

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adayların katıldığı Yabancı Dil Sınavı (YDS) yapıldı. Sınav, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu illerde ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da gerçekleştirildi. YDS’ye, 15 Haziran 2008 Pazar günü ÖSS’ye katılan adaylardan 43 bin 50’si katıldı.
Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak yapılan sınav 150 dakika sürdü. YDS sonuçları, ÖSS ile birlikte açıklanacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YDS’nin sorunsuz tamamlandığını bildirdi. Bu arada Yarımağan, ÖSS cevap kağıtlarının “hızla okunduğunu”, şu ana kadar yarısının okuma işleminin tamamlandığını ifade etti.
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Bir maganda kurbanı daha

SONRAKİ HABER

Öğrenciye ‘türban yardımı’!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...