23 Haziran 2008 00:00

Türkiye’deki siyasi kriz New York Times’da

ABD’nin etkin gazetelerinden New York Times gazetesi, Sabrina Tavernise imzalı haberinde, Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendirdi ve AKP hakkındaki kapatma davasının marttan beri ülkedeki siyaseti felce uğrattığı yorumunu yaptı

Paylaş

ABD’nin etkin gazetelerinden New York Times gazetesi, Sabrina Tavernise imzalı haberinde, Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendirdi ve AKP hakkındaki kapatma davasının marttan beri ülkedeki siyaseti felce uğrattığı yorumunu yaptı.
‘İddianame siyasi’
Bu çerçevede AKP Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin’in “Dikkat, bir günahkarla konuşuyorsunuz” sözlerine yer veren gazete, Ergin’in de, iddianamenin “hukuki değil siyasi” olduğu değerlendirmesiyle liberallerin de mutabık olduğunu yazdı. Gazete, Baskın Oran’ın, ordu ile ilgili olarak “Son oyununu oynuyorlar. Asker artık darbe yapamıyor. Tutunabilecekleri son çizgi de Anayasa Mahkemesi’dir” görüşünü de aktardı.
Geçen cumartesi günü İstanbul’da birkaç bin kişinin darbeleri protesto ettiğini belirten gazete, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamayligil’in de “Laiklik, bir Müslüman toplumunun özgürlüklere açılan akciğerleri gibidir. Kadınlar için en büyük sigorta” değerlendirmesini yansıttıktan sonra Başbakan Erdoğan’ın da, halkın daha fazla özgürlüklerinin olacağı, laik bir devlet istediğini söylediğini kaydetti. Türkiye’de “elit ile halk” arasında bir “sınıf” ayrılığının bulunduğu iddiasına da yer verirken AKP’nin kitleleri temsil ettiğini savunan gazete, “Sınıf ayrılığı bugünlerde de devam ediyor ve laik kadınların yaşam tarzlarının, daha açık bir biçimde dindar bir toplumda kısıtlanacağı yolundaki derin korkularına katkıda bulunuyor” yorumunu yaptı. Buna karşın liberallere dayanarak Başbakan Erdoğan’ın, “Türkiye’nin mevcut elidinin yerine kendi elidini yerleştirmekte olması”nın da kaygı yarattığını belirten gazete, bunun bir örneği olarak da Erdoğan’ın yakın bir şirket tarafından bir medya kuruluşunu almasını gösterdi.
NYT, “Reel değişiklikleri acı verir ve birçok liberal, Erdoğan’ın değişiklikleri gerçekleştirirken fazla ileriye, fazla hızlı gittiğini savunuyor” görüşünü de dile getirdi. Baskın Oran’ın, “türban” değişikliğinin limitlerini uygun bir biçimde izah etmeden parlamentodan büyük bir hızla geçirildiği değerlendirmesine dikkat çeken gazete, Oran’ın “Onları, bunu açık bir biçimde izah etmeleri yönünde bin defa uyardık. Şimdi sadece onlar değil, bizler de bunun faturasını ödemek zorunda kalıyoruz” sözlerini de yansıttı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Oha ve çüş oldum abi’ komisyon raporunda

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...