23 Haziran 2008 00:00

‘Oha ve çüş oldum abi’ komisyon raporunda

Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve etkin kullanımı için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunda, Türkçenin en önemli sorunları ...

Paylaş

Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve etkin kullanımı için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunda, Türkçenin en önemli sorunları arasında müstehcen ve argo (kaba söz) kullanımı da sayıldı. Raporda, müstehcen, argo ve kaba sözlerin kullanımının yaygınlaşmasında televizyon ve sokak karşılıklı olarak birbirlerini beslemektedir” ifadelerine yer verildi.
Argo sözler yer almamalı!
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’a göre radyo ve televizyon yayınlarının, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek şekilde olmaması gerektiğine dikkat çekilen raporda şöyle denildi: “Bu ilkelere göre radyo ve televizyonlarda müstehcen sözlerle ‘oha, be, lan, çüş oldum abi’ gibi kaba sözlerin yer almaması gerekir. Kanuni yaptırımlarla dilde ve kültürdeki bu yozlaşma ve kabalaşmanın önüne geçmenin mümkün olamayacağı da görülmüştür. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun ceza uygulamalarına rağmen özel radyo ve televizyonların yayınlarında fark edilir bir değişme görülmemiştir.”
Müstehcen kelime ve imalarla, kaba söz ve hareketlerle espri yapmanın bir sanatçı için kolay yol olabileceği belirtilen raporda, “Sanatçı, müstehcene ve kabalığa kaçmadan mizah yapabilirse, o zaman ustalığını göstermiş olur. Haber, tartışma ve programlarda ise kaba söze ve argoya yer verilmemesi gerekir” denildi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

‘Sol seçenek’ tartışıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye’deki siyasi kriz New York Times’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...