24 Haziran 2008 00:00

GÜNCEL

TÜSİAD, 19 Haziran toplantısında, bir Anayasa Konvansiyonu önerdi. TÜSİAD’ın 20 senedir Anayasa’nın değiştirilmesini istediği biliniyor. Bu konuda aktif rol de üstleniyor.

Paylaş

TÜSİAD, 19 Haziran toplantısında, bir Anayasa Konvansiyonu önerdi. TÜSİAD’ın 20 senedir Anayasa’nın değiştirilmesini istediği biliniyor. Bu konuda aktif rol de üstleniyor. 1988’ den bu yana en az dört tane anayasa taslağı hazırlatıp kamuoyu bilgisine sundu.
TÜSİAD’ın önceki Anayasa değişikliği önerileri mevcut Meclislerin Anayasa’yı tümden değiştirmesi üzerine idi. Bugünkü öneri, mevcut Meclis’ in Anayasa’yı tümden değiştiremeyeceği varsayımını içeriyor. TÜSİAD, asker-sivil Kemalist bürokrasinin Anayasa’nın tümden değiştirilmesine karşı tepki ve refleksini kavramış görünüyor. Belki de, bu açıdan bakıldığında, TÜSİAD’ın önerisi asker-sivil bürokrasiyedir. Siyasal istikrarsızlığın, patronların ekonomik program ve hedeflerine zarar vermesi nedeniyle, siyasi krizi sona erdirmek için bulduğu ve krizin asıl müsebbibi olarak gördükleri askerlere sunulan bir uzlaşma formülüdür.
AKP’ye yakın bazı köşe yazarları, TÜSİAD’ın önerdiği Anayasa Konvansiyonu’na “TBMM’nin meşruiyetini gölgeler” gerekçesi ile sıcak bakmıyor. Fakat, TÜSİAD’ın önerisi aslında, aynı zamanda, AKP’ yi kurtarma formülüdür de. Mevcut durumda zaten AKP ve AKP Hükümeti’nin meşruiyeti tartışılır hale gelmiş. AKP’nin kapatılmasına herkes kesin gözüyle bakıyor. Hükümet ise dış basın tarafından dahi “topal ördek” diye anılıyor. AKP’nin çoğunluğunu oluşturduğu TBMM’nin meşruiyeti ise AKP’ninki kadar. Dolayısıyla, TBMM tarafından hazırlanacak bir kanunla Anayasa Meclisi (Konvansiyonu) oluşturması yeniden meşruiyetini tescilliyor. Ayrıca, böyle bir çözüm AKP’ye üç olanak sağlıyor. Birincisi, başında Tayip Erdoğan olmasa da, en az iki sene daha AKP Hükümeti iktidarda kalıyor. Asker-sivil bürokrasinin ölümden korkar gibi korktuğu anaya değişikliği yapılıyor ve üçüncüsü siyasal kriz AKP lehine bitiriliyor.
AKP, Anayasa Konvansiyonu’na bir tek üye dahi vermese, bu Konvansiyon formülü, konvansiyonun hazırladığı Anayasa taslağı ve yeni Anayasa AKP’nin işine yarar.
Patronların siyasi istikrar kaygısına katılacakları kesin olan AKP karşıtı egemen siyasi güçlerin, asker-sivil Kemalist bürokrasinin böyle bir çözümü kabule yanaşacağını düşünmek olanaklı değil. Onların önerdiği formül ise, son on yılın tekrar tekrar kullanılan hükümet değiştirme formülü. AKP içinden kendileri ile uyumlu bir başbakan adayı çıkar ve AKP bölünerek, bu yeni başbakan adayının başkanlığında MHP ve CHP ile birlikte bir koalisyon hükümeti kurulur, bu hükümet İMF ve TÜSİAD’ın ekonomik programını sürdürür, askerlerin “Eylem Planı” uygulanarak AKP’nin etkisi azaltılır ve yeni bir seçime gidilir.
Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye’nin elenmesi ya da kupayı almasından bir süre sonra, yukarıdaki siyasi formüller ve yenileri yoğun olarak tartışılacak.
İşçi sınıfı ve emekçilerin, bu formüller içinde kendine bir yer bulması zor. Kurulacak bir konvansiyonda işçi sınıfı temsilcisi denebilecek kişi sayısı yüz kişiden bir veya ikisi olabilecektir ancak. Konvansiyonda işçi sınıfı taleplerinin Anayasa taslağına girmesi olanaklı olmayacaktır.
İşçi sınıfı ve emekçiler taleplerini egemenlere ancak güçlerini birleştirerek mücadeleyi yükselterek kabul ettirebilir. İşçi sınıfı, siyasi krize çözüm bulmak ya da krizden çıkmak için değil; taleplerini onların anladığı yöntemlerle siyasi iktidara ve patronlara kabul ettirmek ve elde etmek için mücadele edecektir.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

Göçün eskimeyen fotoğrafı

SONRAKİ HABER

Engelliler ve İhtiyaçları Fuarı başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...