25 Haziran 2008 00:00

Sinemasız kentin film festivali

Film festivaliyle birlikte sinema salonuna da kavuşan Mardin, ‘sinema kenti’ olmaya hazırlanıyor

Paylaş

Yıllarca sinemasız kent olarak anılan Mardin’de, “Mardin Film Festivali”nin bu yıl 3’üncüsü düzenlendi.
Festival açılışı halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti. Yerli konukların yanında yabancı konuklarının sayısı da azımsanmayacak kadar çoktu. Geceye, Kızıltepe’de görev yapan öğretmen topluluğunun kendi çabalarıyla kurduğu müzik korusunun dinletisi farklı bir renk kattı. Geceye ve festivalin daha sonraki günlerine basının göstermiş olduğu ilgi de gözden kaçmayan diğer bir ayrıntı. Açılış filmi olarak Türkiye’nin ilk reenkarnasyon filmi olan ve yönetmenliğini Ceyda Aslı Kılıçkıran’ın üstlendiği “Kilit” filmi gösterildi. Tiyatro sahnelerine çıkan ilk Müslüman Türk kadını Afife Jale’nin trajik hayat öyküsünü konu alan filmin başrol oyuncusu Müjde Ar, Afife Jale’yi ikinci kez oynadı. “Kilit”, ilk olarak 1987 tarihinde çekilen filmle birlikte kurgulanarak hazırlanmış.
Ayrıca yerel fotoğrafçılardan Selmet Güler’in fotoğraf sergisi de gecede katılımcılarla buluştu. Festivale yola çıkılırken seçilen slogan, bu toprakların yüzyıllardır doğurganlılığıyla farklı kültürleri barış ve uyum içinde bir arada barındırabilmesini kadına benzetiyor: “Mardin Şehri Kadın!” Bu bağlamda festival, “kadın” temasıyla yoğrulmuş bir program etrafında gelişti.
20-24 Haziran tarihlerinde düzenlenen festival sonucunda, Mardin 100 kişilik bir sinema salonuna da kavuşturuldu. Dün sona eren festival kapsamında yerli yabancı yapımlardan yirmi beş filmin yanında birçok kısa metrajlı film ve belgeselin de gösterimi yapıldı. “Alexandra”, “Fidel’in Yüzünden”, ”Saklı Yüzler”, “Fikret Bey, “Persepolis”, “İkiye Bölünen Kız”, “Kırmızı Balonun Yolculuğu”, “Bana Söz Ver”, Ölümcül Oyunlar”…bu filmlerden bazıları. Ayrıca usta senaristler ve uzmanlar tarafından film çözümleme atölyeleri, uygulama odaklı temel tasarım hazırlık atölyesi, temel psikoloji ve karakter analiz atölyesi gibi üretim merkezli atölye çalışmaları yürütüldü. Mardin Sinema Derneği’nin katkılarıyla birçok ünlü yönetmen, senarist, oyuncu, akademisyen ve sanatçının katılımıyla “Mardin’de sinema üretimi ve ilgili gençlerin yetiştirilmesi” konusunda saatlerce süren konferanslar düzenlendi. Özellikle bölgenin mevcut sorunlarına çözüm mahiyetinde en etkili sanat dallarından olan sinemanın rolü ortaya koyulmaya çalışıldı.
Bölge halkında sinema kültürünün oluşması adına büyük katkısı olacağı tahmin edilen film festivaline katılan yapımcı ve senaristlerden Mehmet Altıoklar’a festival hakkında düşüncelerini sorduk. Mardin’de acilen bir film ofisi kurma yönünde çalışmaları olduğunu ifade eden Altıoklar, Mardin’de çekilecek filmlerin şehrin altyapısına ciddi katkıları olacağını düşündüğünü belirtti. Mardinliler bu hafta sinemaya bir adım daha yaklaşmış oldu. Yoğun bir ilgiyle katılım sağlayan Mardin halkının genel görüşünü; “Artık her yerde, herkesin ulaşabildiği filmleri izleyebileceğimiz bir sinema salonu olduğu için mutluyuz” cümlesiyle toparlayabiliriz.
Kısaca, Mardin artık sinemasız kent olarak değil “sinema kenti” olarak anılmaya hazırlanmakta. (Mardin/EVRENSEL)
Rında Deniz
ÖNCEKİ HABER

Tatil Kitabı’na İtalya’dan ödül

SONRAKİ HABER

İNSAN VE SPOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...