26 Haziran 2008 00:00

İşyeri bağları koptu

KESK’in kuruluş tarihinden bu yana birtakım temel sorunları vardı. Yıllar içinde bu sorunların bir kısmı çözüldü, bir kısmı derinleşti.

Paylaş

KESK’in kuruluş tarihinden bu yana birtakım temel sorunları vardı. Yıllar içinde bu sorunların bir kısmı çözüldü, bir kısmı derinleşti. Neoliberal politikaların kamu alanına girmesi, kadrolardaki kuşak değişimi gibi çeşitli nedenlerden dolayı KESK işyerlerinden belli ölçülerde uzaklaştı. İşyeri bağları kopunca politik gruplar üzerinden bu sorun çözülmeye çalışıldı. KESK’e bağlı sendikaların kongre süreçlerinde de gördük ki, bu sorun böyle de çözülmemiş. Politik grupların kendi ihtiyaçları, sınıfın ihtiyaçlarının önüne geçti.
Kürt kamu emekçilerinin KESK’ten beklentileri, emek siyasetinden kimlik siyasetine dönüşmesi oldu.
Türkiye solunda hiçbir zeminde bir araya gelemeyen grupları bir araya getiren bir kültür vardı KESK’te. Bu kültürü yaratan ana özneler kongrelerde dışarıda bırakıldı. Bu grupların içine müdahaleler oldu. Bütün bunlardan kaynaklı gruplar üzerinde oturan dinamik de örselendi. İşyeri dinamiğinin zayıflaması, gruplar arasındaki dinamiğin zayıflaması, KESK açısından kötü oldu. KESK bu kaosu kısa sürede atlatabilecek bir güce sahip. Tabandan iyi bir muhalefet ile, sol siyasette gelişecek olumlu hava ile bu kaostan kurtulacaktır. KESK bizim için hâlâ bir umuttur. Kongreler sürecinde geçici bir kaos olmuştur. Bu kaosu sonlandırmak için mücadele yeniden örgütlenecektir.
(*) SES Merkez Yöneticisi
Köksal Aydın*
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler bunu hak etmiyor

SONRAKİ HABER

KESK’in birlik ve bütünlüğü için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...