26 Haziran 2008 00:00

‘Sadece AKP’ye demokrasi’ mitingi

Hak-İş ve Memur Sen’in de aralarında bulunduğu örgütler, AKP’nin kapatılma davasını protesto etmeye hazırlanıyor

Paylaş

AKP’nin kapatılmasına ilişkin açılan davaya tepki gösteren 314 sivil toplum örgütü, ‘Ortak Akıl Hareketi’ adlı bir platform oluşturdu. Platform, kapatılma davasıyla karşı karşıya kalan DTP için ise tek bir laf etmedi.
Platform, Türkiye’nin 7 bölgesinde miting düzenlemeyi planlıyor. İlki 28 Haziran’da Malatya’da yapılacak mitinglerde, AKP’nin kapatma davasının yanı sıra ‘Yeni Anayasa’ ve ‘millet’ kavramları öne çıkarılacak.
Yeni miting dizisi
ADD’nin öncülüğünde geçtiğimiz yıl nisan ayında başlatılan ‘Cumhuriyet mitingleri’, 22 Temmuz seçimlerine kadar Türkiye’nin dört bir yanına yayılmıştı. Geçen yıl yapılan mitingleri andıran yeni bir miting dizisini, bu yıl AKP’ye yakınlığı ile tanınan sivil toplum örgütleri, “Ortak Akıl Hareketi Kampanyası” adı altında başlatacak.
Hak-İş, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Memur-Sen ve Toplum Gönüllüleri Derneği’nin de aralarında bulunduğu 314 kurum; “Yeni Anayasa ve Demokrasi Platformu”, Türkiye’nin 7 ilinde merkezi mitingler yapma kararı aldı. “Aydınlık Yarınlar için Demokrasi ve Milli Egemenlik” adı altında düzenlenecek mitinge ilişkin Malatya Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği’nde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan Memur-Sen Malatya Temsilcisi Şahin Kayaduman, platformun Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde miting düzenleyeceğini belirterek, Malatya’da düzenlenecek olan mitinge Adıyaman, Kahramanmaraş, Elazığ, Diyarbakır, Sivas, Şanlıurfa, Bingöl, Gaziantep, Batman, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Adana, Mardin, Erzincan, Osmaniye, Erzurum, Hatay, Mersin, Tokat, Siirt ve Ağrı’dan da katılım olacağını söyledi.
Merkezi mitinglerle yüz binlerce kişiyi bir araya getirmeyi planlayan ‘Ortak Akıl Hareketi’nin düzenleyeceği miting ve etkinliklerde söylem olarak, ‘Yeni Anayasa’ ve ‘Millet’ kavramlarının öne çıkaracağı belirtildi. Mitinglerde, AKP’ye açılan kapatma davasının protesto edilmesinin yanı sıra ‘yargı darbesi’ olarak belirtilen mahkeme kararlarına atıfta bulunulacak.
DTP’ye açılan kapatma davasına ilişkin tek bir laf edilmeyecek olan mitinglerde, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sloganı öne çıkarılacak.
Miting yapılması planlanan diğer iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun ve Denizli olarak belirlendi. (HABER MERKEZİ)

Emekçiye uzak AKP’ye yakın
Sendikalar içinde ayrı durmayı tercih eden Hak-İş ve Memur-Sen, son dönemlerde emek örgütlerinin düzenlediği eylemlerin içinde yer almadı. ‘Sosyal diyalog’ fikrini savunan Hak-İş ve Memur-Sen, halk tarafından büyük tepkiyle karşılanan SSGSS Yasası’na karşı toplanan Emek Platformu’nun içinde de yer almamayı seçti. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta da ‘birlik’ fikrine yakışmayan bir biçimde Hak-İş, Ankara’da tek başına bir miting düzenlerken, Memur-Sen mitinglere katılmamayı tercih etti.
ÖNCEKİ HABER

Saçan kaza geçirdi

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...