26 Haziran 2008 00:00

zenginin parası züğürdün çenesini yorar!

Daha ziyade kahvede, otobüste, dolmuşta deyim yerindeyse kıyıda köşede karşılaşılan bir deyimdir yukarıdaki başlık:

Paylaş

Daha ziyade kahvede, otobüste, dolmuşta deyim yerindeyse kıyıda köşede karşılaşılan bir deyimdir yukarıdaki başlık:
- Yahu birader, bu kadar para benim olsa elimi sıcak sudan soğuk suya koymam vallaha! Ne demiş atalarımız kefenin cebi yok! Alırım evimi barkımı altıma da bir araba ohhh gel keyfim gel!
- Sadullah ağabey, yenge seni çağırıyor ağabey! Adliyeden icraya mı ne gelmişler! Bütün eşyaları dışarıya çıkartıyorlar ağabey!
Aslında konuşulan miktar büyük olunca konuşmacının hayalleri de büyük oluyor. Nasılsa bu ülkede hayal etme özgürlüğü var:
- Aaah ah, bak kardeşim benim bu kadar param olsa önce büyük bir kütüphane açarım. Sonra üniversite okumak isteyen fakir öğrencilere burs veririm. Bol bol okul yaparım, yurt açarım ama parasız bunlar. Sonra konservatuar kurarım başarılı öğrencilere bedava tiyatro ve sanatsal…. Gazete ve dergi çıkartırım, bedava…
- Emin ağabey, polisler ağabey. Bu tarafa doğru geliyor hiç şansın yok ağabey, bu kez seni götürecekler! Keşke şu gazete ve dergiyi hiç söylemeseydin ağabey adamlar kıllandı!
Bir de edinilen servetin söylenildiği gibi değil de başka yollardan edinildiğine dair bilgisi olanlar vardır. Bunlar sanki o serveti edinen kişi ile ömür boyu beraberlermiş gibi büyük bir iştahla meseleyi anlatırlar:
- Yahu arkadaş ben o adamın ciğerini bilirim. Babası bizim mahallede ciğerciydi! Beş kuruşları yoktu bunların, dolmuşa 3 kişi biner oturanlara rica eder kucaklarına oturur para vermezlerdi! Yalnız bunların dedesi çok akıllı adamdı, ölmeden önce bunlara bir gömü haritası verdi. İşte bu servet var ya bu servet….
- Yahu İhsan dayı ne gömüsü ne ciğercisi! Adamlar atadan dededen zenginler yahu. Dedeleri madem çok akıllıydı da ölene kadar neden sakladı o haritayı Allah Allah!
Bir de her ne olursa olsun içten içe saygı duyanlar vardır. Edinilen servetin büyük bir çoğunluğunun hırsızlık yoluyla olduğunu bilirler ama yine de saygı duymayı ihmal etmezler:
- Yahu Azizim, her adam ticaret yapamaz. Ticaret dediğin çalmak çırpmaktır yoksa ayakta duramazsın! Bak adamlara helal olsun vallaha çaldılar çırptılar ama memleketin de en zenginlerinden biri olmayı başlardılar. Bak kapılarında kaç kişi çalışıyor kaç kişi ekmek yiyor!
- İyi de Sami amca, senin benim ekmeğimden çalarak başkalarının karnını doyurmaları çok mu doğru! 500 kişiye ekmek vereceğiz diye milyonların ekmeği ile oynamaya kimsenin hakkı yok ki.
- He ya orası da doğru...
Veli Bayrak
ÖNCEKİ HABER

ibibik

SONRAKİ HABER

vefat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...