28 Haziran 2008 00:00

Engellilerin fuarı ilgi bekliyor

Seslerini daha gür bir biçimde duyurarak, tüm toplum kesimlerinin ilgisini çekmeyi hedefleyen engelliler 8 ay önce bir fuar düzenlemeye karar verdiler.

Paylaş

Seslerini daha gür bir biçimde duyurarak, tüm toplum kesimlerinin ilgisini çekmeyi hedefleyen engelliler 8 ay önce bir fuar düzenlemeye karar verdiler. Türkiye’nin yüzde 15’ini oluşturduklarına göre yaptıkları ve yapacakları da ses getirmeliydi.
Bu nedenle fuar hazırlığına giriştiler; biblolar, heykelcikler, kabartmalar, resim çerçeveleri, renkli tabaklar, portreler; ayakkabılar, koltuk değnekleri ve desteklere kadar birçok ürün ortaya çıkardılar. Toplumun önemli bir kısmı tarafından anlaşılamamış, ‘engel’leri nedeniyle acınan ama hayat mücadelesinde yok sayılan engelliler, bu yıl birincisini düzenledikleri “Engelliler ve İhtiyaçları Fuarı”nda buluştular.
Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde, “Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun himayelerinde” yapılan fuar 25 Haziran’da başladı. Fuarın protokol gereği eziyete dönüşen açılışı sonrasında ise etkinlikler ve stantların katılımcılarla buluşması başladı. Engelli dernekleri, vakıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve engellilere özel araçların gösterildiği firmaların stantlarına ilginin yoğun olduğunu söylemek için henüz erken. Engellilerin ihtiyaçlarına sunulan son teknolojiyle üretilmiş araçların ise oldukça pahalı olduğunu söylemek gerek.
Türkiye Sakatları Koruma Vakfı, engellilerin ürettiği ayakkabı, ayak destekleri, koltuk değneği gibi araçlar sergiliyor. Standın başında duran usta-eğitici Yaşar Erdoğan, bedensel engelli gençlere üretmeyi öğrettiklerini ve 6 sonunda her birinin sertifikalı bir usta olduklarını kaydetti. Vakfın İşkur’la birlikte faaliyet yürüttüğünü ve kâr etmeyi hedeflemeden çalıştığını aktaran Erdoğan, hazırladıkları ürünleri piyasa fiyatından yüzde 20 daha ucuza sattıklarını ifade etti.
Fuarın bir diğer ilgi çekici standı ise Engelli Aileleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (ENAD) üyelerininkiydi. Tahta işlemeler, sarmısak döveceğinden minyatür süs eşyalarına kadar birçok ürünün bulunduğu stantta ayrıca cam kemik hastası Gamze Bozo’nun Erzurum’da çektiği siyah-beyaz fotoğrafları da izlenebilir.
Gözleme, tost, sandviç gibi yemek stantlarının da olduğu fuara hafta sonu katılımın artması bekleniyor. Pazar gününe kadar sürecek olan fuarın düzenleyicileri, henüz haberi olmuş veya gelmeye fırsat bulamamış engellileri, engelli ailelerini, öğretmenleri, doktorları kısacası engellilerin üretimlerini merak eden herkesi Atatürk Kültür Merkezi’ne bekliyorlar. (Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

SONRAKİ HABER

Aliağa’da termik santrale karşı miting yarın yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...