30 Haziran 2008 00:00

Tohum tekellerinin insafına terk edildik

Bizler Şuhut ilçesine bağlı köy ve kasabalarda patates, pancar, haşhaş ve fasulye eken üreticileriz.

Paylaş

Bizler Şuhut ilçesine bağlı köy ve kasabalarda patates, pancar, haşhaş ve fasulye eken üreticileriz. Aynı zamanda büyükbaş hayvan besliyoruz. Son beş yılda tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da büyük bir gerileme var. Yem, gübre, akaryakıta yüzde 100’lere varan zamların yapılması bizi daha da yoksullaştırıyor. Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Şeker Bankası’ndan çektiğimiz kredileri ödeyemez duruma geldik. Sürekli icra geliyor evimize barkımıza. Buna bir de her yıl yeniden yeniden tohum alma ve bunun yarattığı faturayı ödeme de eklenince, hepten sağlığımız bozuluyor. Tarım ve hayvancılıkta olduğu gibi tohumda da devlet desteğini göremiyoruz.
Eskiden tohum işini kendimiz halledebiliyorduk. İlimizin, hatta ilçemizin iklim şartlarına uygun tohum üretiyorduk. Şimdi bütün tohumları satın alıyoruz. İlçemizin iklim koşullarına tam uymayan tohumlar veriliyor bize. 2007 yılında patates tohumlarında ciddi sorunlar yaşadık. Sökümde patateslerin çoğu çatlak çıktı. Biz bu nedenle ürünlerimizi satamadık. Satan da çok düşük fiyatlarla sattı. Bir kısmımız hiç ürün satamadık. Satan arkadaşlarımıza uzun vadeli çekler verildi. Borçla patates ektik, borçla ürün para etmedi.
Aynı sorunu şimdi haşhaşta yaşıyoruz. Haşhaş kozalaklarının içi boş çıkıyor. Haşhaş masraflı bir bitkidir. Onca zahmete rağmen bu yıl da borçlanacağız. Aldığımız tohum masraflarını bile karşılayamıyoruz. Üreticileri savunan ne bir birlik var ne de bir kooperatif. Hepsi şu bu partinin yandaşlarının arpalığına dönmüş.
Bizler, Şuhut ilçesine bağlı Kayabelen, Balçıkhisar, Karadilli ve Güneytepe üreticileri olarak tohum tekellerine, tarımda sömürüye karşı seçenek olarak çiftçi sendikasını görüyoruz. Çiftçiler sosyal güvenceye kavuşmak istiyorlarsa, tarıma ve hayvancılığa desteğin artırılmasını istiyorlarsa, o zaman sendika etrafında birleşmeleri gerekiyor. Tüm Köy-Sen bunun için uygundur. Yaklaşık iki yıldır Tüm Köy-Sen çalışması var. Bunun için toplantılar yapıldı. Artık bu sendikanın şubesini açmalıyız. Yakın zamanda da bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Aksi halde emekler boşa gider!
Kayabelen kasabasından üretici Hamza Kaya(AFYONKARAHİSAR)
ÖNCEKİ HABER

Yaz okulları eğitimde sömürünün yeni adıdır

SONRAKİ HABER

Nakliyeciler Sitesi’nde ölüm sessizliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...