30 Haziran 2008 00:00

Yaz okulları eğitimde sömürünün yeni adıdır

IMF ve Dünya Bankası’nın direktiflerine uygun olarak hareket eden AKP Hükümeti, eğitimde de özelleştirmenin yolunu çoktan açtı.

Paylaş

IMF ve Dünya Bankası’nın direktiflerine uygun olarak hareket eden AKP Hükümeti, eğitimde de özelleştirmenin yolunu çoktan açtı. Birçok okul, bu okullara ait arsa ve gayrimenkuller satışa sunulmuş durumda. Öğretmenevleri ya satılıyor ya da taşeronun hizmetine sunuluyor.
Üniversiteler ise birer ticari kuruma çevriliyor. Üniversitelerin içindeki otoparklar öğrenci velilerine ve dışarıdan gelen konuklara paralı olarak sunuluyor. Fakülte kantinleri ve yemekhaneler çeşitli şirketlerin rant alanı haline getiriliyor. Bunun en somut örneğini Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampusü’nde görebiliriz. ANS’de ulaşımdan barınmaya, yemekhaneden kantine kadar her şey paralı.
Buna bir de yaz okulu eklendi. Bazı bölümler hariç bilinçli olarak bütünleme (BÜT) hakkı verilmiyor. Bu hak için eylem yaptığımızda başımıza gelmeyen kalmıyor. 2005 yılında ‘Yaz okulu kaldırılsın, bütünleme hakkı verilsin’ adı altında bir imza kampanyası açtık. Bir gün içinde dekanın, öğretim üyelerinin ve jandarmanın baskılarına maruz kaldık. Bazı dekan yardımcıları ve öğretim üyeleri, “Ekmeğimizle oynuyorsunuz. Siz kim oluyorsunuz da yaz okulu istemiyorsunuz? Ne güzel JİP alacaktım. Bana engel oluyorsunuz” diyerek bizi yurttan atmayla, okuldan uzaklaştırmayla tehdit ettiler.
Bazı yılarda 8-9 bin öğrenci, bazı yıllarda 4-5 bin öğrenci yaz okuluna geliyor. Bu trilyonlarca para demek oluyor. Birçok hoca bilinçli olarak ve ideolojik kaygılarla öğrenciyi sınıfta bırakıyor. Sırf yaz okulunda ücret alayım diye... Kent esnafı bile bunu istiyor. Özel öğrenci yurtları da buna dahil. Öğrencilerin çoğunluğu da bu durumu yeterince kavrayamıyor. Tek çare yaz okullarının kaldırılması, BÜT hakkının tanınması ve parasız, bilimsel, özerk üniversite mücadelesini yükseltmektir! Yaz okulları gerçekten de eğitimin paralı hale getirilmesinin yeni adıdır. Sömürüdür, soygundur. Kabul edilemez ve edilmemeli de!..
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden
bir grup öğrenci
ÖNCEKİ HABER

Bugün gündemimiz su, yarın ne?

SONRAKİ HABER

Tohum tekellerinin insafına terk edildik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...