30 Haziran 2008 00:00

İran’ın çemberini daraltma çabası

New Yorker dergisinde, ABD’nin İran için tasarladığı gizli planları artırdığı öne sürüldü. Paris’te İranlı muhalifler gösteri yaptı

Paylaş

ABD’de çıkan New Yorker dergisi, ABD’nin İran’a yönelik gizli operasyonlara hız verdiğini ileri sürdü. Derginin internet sitesinde yayımlanan yazıda, ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanmış olan ve sadece ABD Temsilciler Meclisi ve Senato Meclisi’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat partili liderleri ile istihbarat komitelerindeki üst düzey üyelerinin görme izninin bulunduğu, oldukça gizli “Başkanlık Kararı” adlı belgeden alıntılara yer veriliyor. Yazıda, ABD Kongresi üyelerinin geçen yıl, Bush’un İran yönetimini istikrarsızlaştırmaya yönelik gizli operasyonlara büyük ölçüde hız verilmesi isteğini desteklemek konusunda anlaşmaya vardığı öne sürülüyor.
CIA’nın dahil olduğu operasyonlar
Gizli belgenin içeriği hakkında bilgi sahibi olan ve “muhalif gruplar ve bunlara para sağlanmasıyla ilgili” bir kişiden yapılan alıntılara yer verilen yazıda, söz konusu kişinin “Başkanlık Kararı, İran’ın nükleer çalışmalarını bir rejim değişikliğiyle önlemek konusuna odaklanmıştı” şeklindeki sözlerine yer verildi. Halen görevde bulunan, eski askeri istihbarat ve ABD Kongresi kaynaklarından alıntılar yapılan yazıda, Bush’un gizli operasyonlar için 400 milyon dolar verilmesi yönündeki isteğinin ABD Kongresi liderlerince onaylandığı belirtilirken, “İran’a yönelik dizi operasyonlar yapılması yeni değil. ABD Özel Operasyonlar Güçleri geçen yıldan beri Güney Irak’ta buna yönelik sınır ötesi operasyonları düzenliyorlar” ifadeleri de yer aldı. Söz konusu operasyonların, İran Devrim Muhafızları’nın komando kanadı olarak bilinen El Kudüs üyelerinin ele geçirilmesi ve Irak’a getirilerek sorguya çekilmesi ve “yüksek öneme sahip hedeflerin yakalanması veya öldürülmesini” de içerdiğinin iddia edildiği yazıda, ancak şimdi ABD Merkezi İstihbarat Ajansı’nın (CIA) da dahil olduğu operasyonların boyutlarının ve sahasının büyük oranda genişlediğine dikkat çekiliyor.
ABD’nin İran’daki muhalif gruplara verdiği desteğin, İran’ın sert tedbirler almasına yol açacağı belirtilen yazıda, bunun Bush yönetimine müdahale etmek için bir neden yaratacağı da iddia edildi. Yazıda, ABD Kongresi’ndeki Demokrat Partili liderlerden hiçbirinin söz konusu belge hakkında yorumda bulunmadığı kaydedilerek, İran’a yönelik askeri operasyona hazırlandığı yönündeki iddiaları sürekli olarak reddeden Beyaz Saray ve CIA’nın da konu hakkında yorumda bulunmayı reddettiklerine dikkat çekildi.
İsrail savaş çığırtkanlığını bırakmıyor
Öte yandan, İran nükleer çalışmalarının barışçıl olduğu yönünde defalarca açıklama yapmış olmasına rağmen, İsrail ilişkileri savaş boyutuna taşıma gayretini sürdürüyor. İngiliz “Sunday Telegraph” gazetesine demeç veren İsrail istihbarat örgütü Mossad’ın eski Başkanı Şavtay Şavit, “İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini imha etmek için bir yılı var, aksi halde İran’ın atom bombasının hedef tahtasında İsrail olur...” diye konuştu. Şavit, “En berbat senaryo, Tahran’ın bir yıla kadar atom bombası yapması. Buna mukabelede bulunabilmek için gereken vakit daralıyor. Senaryoların en kötüleri üzerinde çalışmış bir istihbaratçı olarak, hazırlıklı olmamız gerektiğini söylemeliyim. Yaptırımların işe yaramaması halinde savunma alanında ne gerekiyorsa yapılmalı. Ondan sonra geriye sadece askeri seçenek kalıyor” dedi.
Göstericiler: Halkın Mücahitleri ‘liste’den çıkarılsın!
Bu arada binlerce İranlı muhalif, Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında gösteri yaptı. Organizatörlere göre sayıları 70 bini aşan göstericiler, AB ve ABD’den Halkın Mücahitleri örgütünü İngiltere’nin salı günü yaptığı gibi terör listesinden çıkarmasını istedi. Gösteriye; Almanya, Avustralya, Belçika, Kanada, ABD, İngiltere, Irak ve Ürdün’den gelen parlamenter heyetleri de katıldı. Toplantıda konuşan muhalefet lideri Meryem Recavi, AB ve ABD yetkililerine seslenerek, “Üzerimize yapıştırdığınız terörist yaftasını söküp atın artık...” dedi. Paris yakınlarındaki Villepinte Parkı’nda toplanan göstericilerin çılgınca alkışları arasında konuşan Recavi, “Tahran’daki dinci diktatörlüğe direnenlerin ellerini ayaklarını bağlayan zinciri kıralım” ifadesini kullandı. Daha sonra konuşan göstericiler de “hür ve demokratik İran” istediklerini belirtti ve İngiltere’nin, Halkın Mücahitleri’ni terör listesinden çıkarma kararının sevindirici olduğunu vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Mullen İran’ı görüşmek üzere İsrail’de
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen’in, özellikle İran’ın nükleer dosyası konusunu görüşmek üzere İsrail’de bulunduğu açıklandı. İsrail ordu sözcüsü, Oramiral Mullen’in dün İsrail’e geldiğini ve İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Eşkenazi ile görüşeceğini, ayrıca istihbarat konusunda brifingler alacağını, ülkenin kuzey ve güney sınırlarını ziyaret edeceğini belirtti. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir İsrail savunma yetkilisi ise Oramiral Mullen’in, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’la bir görüşme yaptığını ve görüşmede “aralarında İran sorunu da olmak üzere bazı bölgesel konuların” ele alındığını söyledi.
Oramiral Mullen, geçen kasım ayında İsrail’i ziyaret etmiş ve bu ziyaret, bir ABD Genelkurmay başkanının son on yılda İsrail’e yaptığı ilk ziyaret olmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kosovalı Sırplar meclis kurdu

SONRAKİ HABER

Koyuncu, Kürtçe, Türkçe ve Lazca şarkılarla anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...