30 Haziran 2008 00:00

ABD’li adaylarda göç ikilemi

ABD başkanlık seçimi yarışının iki rakibi; Demokrat aday Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday John McCain, göç reformuna yaklaşım konusunda fikir ayrılığında

Paylaş

ABD başkanlık seçimi yarışının iki rakibi; Demokrat aday Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday John McCain, göç reformuna yaklaşım konusunda fikir ayrılığında. McCain, ABD’nin sınırlarını güven altına alması gerektiğini söylerken Obama, McCain’in geçen yıl Kongre tarafından onaylanmış bir göç reformu taslağı alma girişimini takdirle karşıladığını, ancak kendisinin bu eğilimden giderek uzaklaştığını belirtti. McCain şu an, Bush’un bazı yasadışı göçmenlerin affını içeren kapsamlı göç planının destekleyicilerinden biri. Seçilmiş Latinlerin Ulusal Derneği’nde konuşan McCain, “göç reformunda kendisinin asıl dikkate aldığı şeyin ABD’nin Meksika ile olan sınırının güvence altına alınması” oluğunu söyledi. Konuşması sık sık savaş karşıtı bir grup tarafından kesilen McCain, “Amerikan halkının çoğunluğunu sınır güvenliğimiz olduğuna ikna etmeden, ABD Kongresi’nde başarı sağlayamayız. Ama bunun da insaniyet dışı yollarla yapılması gerekmez” diye konuştu.
Aynı topluluğa hitap eden Obama ise McCain’i kapsamlı göç reformundan uzaklaşmakla suçladı. Obama, “Kendisi parti adaylığı peşinde koşarken, bu yaklaşımdan uzaklaştı. (Bu reform için) oy kullanma sırası gelirse, yasayı desteklemeyeceğini söyledi. Karşı karşıya kaldığımız sorunları çözeceksek, politikamıza bağlı olarak kaymalar yapamayız. Bir göçmenler ülkesi olarak ve bir yasalar ülkesi olarak, değerlerimizde diretmeli ve ilkelerimizde uzlaşmalıyız” dedi. Büyük oranda Latin Amerika ülkelerinden göçmen alan ABD’de Latin nüfusu genellikle Florida, Arizona, Nevada ve Kolorado gibi güney eyaletlerinde yoğunlaşıyor. Cumhuriyetçilerin tuttuğu kayıtlarda 2004 seçimlerinde Bush’un Latin oylarının yüzde 40’ını aldığı kaydedilirken, son seçimlerde Latinlerin oyunun Demokrat bir eğilim kazandığı da belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail geçiş noktalarını tekrar açıyor

SONRAKİ HABER

Kosovalı Sırplar meclis kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...