01 Temmuz 2008 00:00

Söz sırası Yalçınkaya’da

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dava süreci devam ediyor.

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dava süreci devam ediyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin olarak bugün Anayasa Mahkemesi’nde sözlü açıklama yapacak. Başsavcı Yalçınkaya’nın bu kapsamda ek iddianame sunması da bekleniyor. Kapatma davası sonrası AKP’lilerin yaptığı konuşmaların da kapatma davasında delil olarak gösterilmesi bekleniyor.
AKP 3 Temmuz’da
3 Temmuz Perşembe günü de AKP, Anayasa Mahkemesi’nde sözlü savunma yapacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AKP’nin kapatılması istemiyle 14 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak istemi bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

‘Kapatma kararı AB üyeliğini durdurabilir’

İngiltere’de The Times gazetesi, AKP’yi kapatma kararının Türkiye’nin AB üyeliğini durdurabileceğini öne sürerken Financial Times, “Dava AB’yi kaygılandırıyor” diye yazdı.
The Times gazetesi “Türkiye’de iktidardaki parti hakkındaki mahkeme kararı, AB üyeliğini durdurabilir” başlıklı haberinde, AKP üyelerinin mahkeme kararı konusunda “karamsar” olduğunu ve “en kötüsü” için hazırlandıklarını söylediğini yazdı.
Gazete, “Duruşma, Türkiye’nin kendi kendini laiklik koruyucusu ilan edenler ile dindar Erdoğan ve birçok eski siyasi İslamcının yer aldığı Avrupa ve iş dünyası yanlısı AKP arasındaki kavganın son turu” yorumunu yaptı.
AB’nin de, AKP’nin kapatılması olasılığından duyduğu tepkilerini dile getirdiğini kaydeden gazete, ilk başta pek kimsenin iddianamenin hükümete yönelik bir uyarının ötesine gideceğine inanmadığını, ancak artık parti üyelerinin “beklenen yasağın ardından ayakta kalabilme yollarını aradıklarını” yazdı.
Aynı konuyu da değerlendiren Financial Times, “Türkiye’deki dava AB’yi kaygılandırıyor” başlığını taşıyan haberinde, “partinin kapatılmasının AB hedefi üzerindeki etkisi konusundaki kaygılarının arttığı”nı belirtti.
ÖNCEKİ HABER

‘Telekulak’ iddiaları TBMM Genel Kurulu’nda

SONRAKİ HABER

İncirlik Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa