04 Temmuz 2008 00:00

Romantik komedi olmayan romantik komedi!

Sinemada romantik komedi türünün anavatanı Amerika. Gerçi birbirine benzeyen aşk filmleri üretmek bakımından Hint sineması da Yeşilçam da, belki bütün dünya sinemaları da birbiriyle yarış halindedir

Paylaş

Sinemada romantik komedi türünün anavatanı Amerika. Gerçi birbirine benzeyen aşk filmleri üretmek bakımından Hint sineması da Yeşilçam da, belki bütün dünya sinemaları da birbiriyle yarış halindedir. Ama kavga eden, barışan, arkadaş olan, başkalarıyla sevgili olan, sonunda kavuşan çiftlerin matematiği, bayağı Amerikan icadı.
İşte size çok güzel bir örnek! Fransızlar bir film yapmış; adını “Ma Vie N’est Pas Une Comédie Romantique” koymuşlar. Meali: Hayatım bir romantik komedi değil. Bunu Amerikalılar gösterirken, “It Had To Be You” adıyla sunmuşlar, yani “Sen Olmalısın”... Bize gelince artık bambaşka bir hal almış: “Senden Başka.” Afişine de cilveleşen bir çift ve onlarca kalp konmuş.
Sonuç: “Romantik komedi değil” diyen film, bildiğin romantik komedi paketinde izleyiciye ulaştırılıyor.
Geçen hafta gösterime giren filmin hikayesi şöyle: Kahramanlarımızdan biri, bir bilgisayar oyunu dergisinde çalışan, sevgilisinden ayrılmış bir adam; Thomas. Diğeri ise çocuklu, evliliği dağılan anne; Florence. Thomas ile Florence ilkokulda tanışmış, ilk kez öpüşmüşler, yıllar sonra tekrar karşılaşıyorlar. Önce birbirlerine kızıyor, sonra arkadaş oluyorlar, derken...
İlk bakışta dikkat çeken özellik, karakterlerin renkliliği. Kimi Fransız filmleri, baş ağrıtacak bollukta diyaloglarla doludur. Fakat Senden Başka’da, epey diyalog olmakla birlikte, bu, filmi özellikle eğlenceli kılıyor. Kurguda da romantik komedilerin hepsinin birbirine benzeyen matematiği yerine, bununla dalga geçen çıkışlar tercih edilmiş.
Sonuç: Tabii ki mutlu son!..
Senden Başka
Orijinal adı: Ma Vie N’est Pas Une Comédie Romantique
Yönetmen: Marc Gibaja
Oyuncular: Marie Gillain, Gilles Lellouche, Laurent Ournac, Stéphanie Sokolinski
ÖNCEKİ HABER

Star Wars animasyonla beyazperdeye dönüyor

SONRAKİ HABER

Ölülerle oyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...