05 Temmuz 2008 00:00

Sanık avukatları Hıristiyanlığı merak ediyor

Malatya’da 3 kişinin katledildiği Zirve Yayınevi davasının sekizinci duruşması 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Paylaş

Malatya’da 3 kişinin katledildiği Zirve Yayınevi davasının sekizinci duruşması 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Sanık avukatlarının tanığa; Hıristiyanlık içerisindeki cemaat yapılanması ve Necati Aydın ile Kocaeli Pastörü Wolfgang’ın görevlerine kim tarafından atandığını sorması tartışmaya neden oldu. Davada sanık avukatları tüm itirazlara karşın ‘misyonerlik’ faaliyetlerine dair sorular yöneltmeye devam ettiler. Mağdur avukatları sorulara itiraz ederken hakim de, konuşulanların davaya bir katkısı olmayacağını belirterek, soruları reddetti.
Malatya Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı davada, tutuklu sanıklar Emre G, Salih G, Abuzer Y, Cuma Ö. ve Hamit Ç, jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.
Duruşmayı sanık yakınları, müdahil avukatlar, sanık avukatları, ulusal ve yerel basın mensupları izledi.
Sanık Emre G’nin avukatı Niyazi Tokmak, Emre G’nin hala tek odada ve sürekli ışık altında tutulduğunu belirterek, bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu iddia etti. Mahkeme ise bu konuda güvenlik tedbirlerinin kaldırılması kararını verdiğini ve konunun cezaevi savcılığı yetkisinde bulunduğunu belirtti.
Duruşmada ilk tanık olarak Ozan Dağhan Çobanoğlu dinlendi. Öğrenci olan Çobanoğlu, Emre G. ile internette chat ortamında tanıştığını, kendisine Hıristiyanlıkla ilgili sorular sorduğunu anlattı. Çobanoğlu, Kocaeli pastörü Wolfgang’ın bacanağı olan Malatya pastörü Necati Aydın’ın e-mail adresini Emre G’ye verdiğini ifade etti. Sanıklarla hiç yüz yüze görüşmediğini belirten Çobanoğlu, Emre ile bir kez de telefonla konuştuğunu dile getirdi. Sanık avukatları tanığa, “Protestanların örgütlenme şeklini merak ediyoruz” şeklinde yönelttikleri sorularla cinayetten öte, Hıristiyanlığa ilişkin sorular yönelttiler.
Hıristiyanlık içerisindeki cemaat yapılanması ve Necati Aydın ile Kocaeli Pastörü Wolfgang’ın görevlerine kim tarafından atandığı tartışmaya neden oldu. Davada sanık avukatları tüm itirazlara karşın misyonerlik faaliyetlerine dair sorular yöneltmeye devam ettiler. Mağdur avukatları sorulara itiraz ederken hakim de, konuşulanların davaya bir katkısı olmayacağını belirterek, soruları reddetti. Zirve Tilman Geske’nin muhasebecisi Emin Mığ da tanık olarak dinlendi. Mığ’a sanık avukatları Timan Geske’nin şirketine dair ve ilişkilerini sorgulayan yönde yönelttikleri sorular mağdur avukatları ve mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
Duruşmanın öğlenden sonraki bölümünde eski Astsubay Metin Doğan tanık olarak dinlendi. Doğan, cezaevine girene kadar ülkü ocaklarında aktif olarak çalıştığını, Malatya İl başkanı İlhan Çoşkun, MHP İl Başkanı Mehmet Ekinci, Eski MHP Milletvekili Namık Hakan Durhan, kendisini Tümgeneral olarak tanıtan Hikmet Çelik diye biri ile ülkü ocaklarında konuştuklarına; burada Namık Hakan Durhan ile İlhan Coşkun’un kendisine “zirve yayınevinin kalemini kırdık, bu icraatin sana yakışacağını düşündük” dendiğini ifade etti.” Yanına iki genci alarak Zirve yayınevindekileri öldürmesinin istendiğiin anlatan Doğan, “Kendinle birlikte götürdüğün iki kişiyi cinayetten sonra öldüreceksin” denilerek, 300 bin dolar teklif edildiğini iddia etti. Dava 21 Ağustos’a ertelendi.
Mahkeme çıkışında açıklama yapan mağdur avukatları Erdal Doğan ve Özkan Yücel, davanın arka planındakilerin ortaya çıkarılmasını istediler (Malatya/EVRENSEL)

İlk kitabını cezaevinde okudu

Sanıklardan Emre G.’nin ilk kitabını cezaevinde okuduğu belirtildi.
Cezaevinin C Blok’ta tek kişilik odalarda bulunan Emre G. ve Salih G’nin her akşam pencereden sohbet ettiği, bu sohbetler sırasında iki sanığında ilk kitaplarını cezaevinde okudukları belirtildi. Hayatı boyunca kitap okumayan Emre G.’nin okuduğu ilk kitabın Emile Zola’nın bir kitabı olması da dikkat çekici. Sanıkların kendi arasındaki sohbetlerde bir diğer ilginç husus ise ikisinin de cezaevinden önce siyasi konuları takip etmemeleri oldu. Her iki sanığın da ilk mektup yazma tecrübesini cezaevinde yaşadıklarını söyledikleri öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Sütten çıkmış ak kaşıklar!

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...