07 Temmuz 2008 00:00

Kuraklık tüm ülkeye yayılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerini vuran kuraklığın haziran ayında diğer bölgelere de yayıldığını kaydetti.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerini vuran kuraklığın haziran ayında diğer bölgelere de yayıldığını kaydetti. Bazı ürünlerde yüzde 90’lara ulaşan zararlar meydana geldiğine dikkat çeken Bayraktar, hükümetin bir an önce tedbir alarak tarımı desteklemesini istedi.
Bayraktar dün düzenlediği basın toplantısında, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Haziran Ayı Raporu’na göre son 9 ayda Türkiye’de, yağışların katlanarak normalden yüzde 14.8 oranında azaldığını bildirdi. Marmara Bölgesi’nde yüzde 9, Ege Bölgesi’nde yüzde 18, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 19, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 14, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 23 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 49 oranında azalma gözlendiğini aktaran Bayraktar, haziran ayında ise yağışların normalden çok daha az gerçekleştiğini ifade etti. Haziran ayında yüzde 15.4 azalma meydana geldiğini ve en büyük azalmanın yüzde 69 oranıyla Ege Bölgesi’nde görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, kuraklığın yayılmasıyla zarar gören tarım alanlarındaki ‘yangın’ın daha da büyüdüğünü dile getirdi.
Üretimde zarar bekleniyor
Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde görülen kuraklığa haziran ayında farklı illerin dahil olduğunu söyleyen Bayraktar, Kilis, Kayseri, Niğde, Çanakkale, Uşak, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Mersin, Samsun ve Çorum’un Sungurlu ve Bayat ilçelerinde buğday ve arpa üretimlerinde zararlar meydana geldiğini iletti. Buğday ve arpa zarar oranlarının Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Gaziantep’te yüzde 90’ı bulduğunu aktaran Bayraktar, Kilis ve Niğde’de yüzde 60, Eskişehir’de yüzde 45, Çorum’da yüzde 30 ve Samsun’da yüzde 10 oranlarında zarar meydana geldiğinin altını çizdi.
Kuraklığın Gaziantep Karkamış ilçesinde antepfıstığının kalitesini olumsuz etkileyebileceğine, verime yüzde 20 oranında zarar vereceğine de atıfta bulunan Bayraktar, ayrıca Afyon’da haşhaşta yüzde 75 oranında verim kaybı olacağını, Uşak’ta ise nohutun yüzde 20 oranında zarar görmesinin beklendiğini belirtti. Kuraklıkla birlikte fiyatların düşmeye başladığını bildiren Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) henüz ses çıkmamasına tepki gösterdi.
‘Hububat üretimi artmalı’
Türkiye üreticisinin yaklaşık yüzde 85’inin hububat üreticisi ve Türkiye nüfusunun tamamının hububat tüketicisi olduğuna işaret eden Bayraktar, hububat üretiminin artırılması gerektiğini belirtti. Buğday fiyatlarının hasadın ilk başladığı dönemde Çukurova, Güneydoğu ve Ege bölgelerinde 58-65 YKr/kg fiyat bulduğunu, Trakya ve İç Anadolu’da ise 46 YKr/kg’ye kadar gerilediğini vurgulayan Bayraktar, üreticinin buğdayı 61 YKr/kg’ye mal ettiğini dile getirdi. Fiyatların üreticinin beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Bayraktar, “Son bir yılda tohumda yüzde 22, gübrede yüzde 140, mazotta yüzde 40 gerçekleşen fiyat artışları buğday maliyetine yansımıştır” dedi. Bu nedenle buğday maliyetinin yüzde 25’ini gübre, yüzde 24’ünü de mazot masrafının oluşturduğunu kaydeden Bayraktar, artışların buğday maliyetini yüzde 27 artırdığını iletti.
Üreticinin doğrudan gelir desteğinin hâlâ yüzde 50’sinin ödenmediğine ve hemen ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, tohumluk ve diğer ürünlerden bekleyen prim desteklerinin bir an önce ödenmesini istedi. Piyasanın düzenlenmesinde en önemli kurumun TMO olduğunu sözlerine ekleyen Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı: “Toprak Mahsülleri’nin gerekli müdahaleyi yapması ve artık piyasaya girip arzdaki yoğunluğu piyasadan alması gerekmektedir.” (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

12 milyon ekmek çöpe...

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...