08 Temmuz 2008 00:00

Önlemi kim alacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un su açısından şu an tehlikeli çizgide olduğunu belirterek, yine “tasarrufa devam” çağrısı yaptı.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un su açısından şu an tehlikeli çizgide olduğunu belirterek, yine “tasarrufa devam” çağrısı yaptı. Topbaş’ın bu çağrısı, gündeme yine ‘belediye başkanı da önlem almayacaksa bu önlemi kim alacak’ sorusunu getirdi. Topbaş, geçen yaz aylarında da benzer açıklamalar yapmakla yetinmişti. Belediyenin tartışma ve itirazlara rağmen yaptığı Melen projesinin de ‘susuz kalmasının’ ardından, okların yönü iyice belediyeye yöneldi.
‘Tasarruf, tasarruf, tasarruf...’
Eski TÜYAP ve TRT binasına ilişkin düzenlenen toplantıya katılan Kadir Topbaş, İstanbul’u nsu sorunuyla ilgili soruları cevapladı. Melen Çayı’nda bir azalmanın olduğunu dile getiren Topbaş, “Yaşam kaynağımızın kullanımı konusunda İstanbulluların tasarrufa devam etmesi gerekiyor. Tabii ki sıkıntımız var. Tehlikeli çizgideyiz şu an ve idare ediyoruz. Havanın sıcaklığı buharlaştırmayı artırıyor. Tüketimde tasarrufa mutlaka devam etmek zorundayız” dedi.
Melen itirafı!
İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı’nda da bir azalma olduğunu kaydeden Topbaş, “Dünya gerçekten doğal kaynaklarını, su kaynaklarını bitiriyor ve bu kaynaklar bitme noktasına geliyor. Evet, Melen’de bir azalma var” dedi. Şu anda baraj yapımı vb. gibi su tedarikleriyle ilgili çalıştıklarını kaydeden Kadir Topbaş, 3-4 yıl daha zamana gerek olduğunu belirtti. “Her şeyden önce bütün insanlar, doğal kaynaklarımızı tüketirken daha dikkatli olmalı” diyen Topbaş, “Bu elektrik enerjisinden tutun da akaryakıttan doğal gaza kadar ve de özellikle su konusunda” dedi.
138 günlük su kaldı
Yağış miktarındaki düşüşler nedeniyle büyük kentlerdeki su sorunu artıyor. Her hafta ortalama yüzde 1 civarında düşüş olan İstanbul barajlarındaki su seviyesi, kentte kuraklık tehlikesini beraberinde getirdi. Kentteki barajların doluluk oranı yaklaşık olarak yüzde 32 seviyelerinde. Geçen yıl bu oran yüzde 34 civarındaydı. Günde 2 milyon metreküp suyun tüketildiği İstanbul’da 138 günlük su kaldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Suçlu halk mı?

Belediyenin su dağıtım yerleri olduğunu bunlardan birinin de Kağıthane’de bulunduğunu söyleyen TÜMBELSEN 4 No’lu şube başkanı, park ve bahçelerin içme sulamak için günlük 20-30 ton içme suyunun kullanıldığını belirtti.
Topbaş’ın su sıkıntısına yönelik hiçbir önlem almadığını kaydeden Yeyin, “Sen hiç önlem almayacaksın, sonra da bu sıcak hava da halka tasarruf yap diyeceksin. Önce doğru dürüst sulama sistemi yap, sonra halka tasarruf yap de” diyerek Topbaş’ın tasarruf çağrısına tepki gösterdi.
Melen Çayı’nın İstanbul’a getirilmesi için milyonlarca yatırım yapıldığını vurgulayan Yeyin, “Melen Çayı’nın çözüm olmayacağını aylar önce söyledik. Melen Çayı kurudu. Melen bölgesinde yaşayanlarda mağdur oldu” dedi.
Deniz suyunun bir çok noktadan barajlara pompalandığına değinen Yeyin, “Belediyeye çok sorduk cevap alamıyoruz. Bir kez daha soruyorum, hem kendi değiminizle Allah’ın deniz suyunu basacaksınız, hem de halka yüksek faturalar ödeteceksiniz. Bu cevabı nedir?” dedi.
İş yine Ayşe teyzeye kaldı
Suya yapılan son zammın tasarruf gerekçesiyle yapıldığını hatırlatan Çevre mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Eylem Tuncaelli, suyun asıl kullananların belli olduğunu söyledi. Belediyenin suyun tekrar kullanımına ilişkin önlem alması gerektiğini vurgulayan Tuncaelli, işin yine ‘Ayşe Teyzeye’ kaldığını kaydetti. Melen Çayı Projesine de değinen Tuncaelli, belediyenin günü kurtarmak adına projeler yaptığını ancak bunlarında günü geldiğinde yok olduğunu kaydetti. Tuncaelli, “Elinizi yıkamayın, duş almayın’ diyorlar Bu yapılanlar doğru değil. Bu su hakkını yok etmektir” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İlaçlama kene sayısını artırır

SONRAKİ HABER

taBeLâ yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...