08 Temmuz 2008 00:00

G8 araba üretti ama benzini yok

Dünyanın önde gelen “sanayileşmiş” ülkelerinin liderlerini bir araya getiren G8 zirvesi dün Japonya’nın Hokkaido Adası’nda başladı.

Paylaş

Dünyanın önde gelen “sanayileşmiş” ülkelerinin liderlerini bir araya getiren G8 zirvesi dün Japonya’nın Hokkaido Adası’nda başladı. G8 liderlerinin Afrika lideriyle görüştüğü zirvenin ilk gününe damgasını vuran ise yoğun güvenlik önlemleri oldu. 7 Afrika ülkesiyle yapılan görüşmenin yanı sıra artan gıda ve yakıt fiyatlarının da ele alındığı zirve öncesinde Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, açlıkla mücadele ve yoksul ülkelerdeki çiftçilere yardım için 1 milyar Avroluk bir AB fonu oluşturulmasını talep edeceğini söyledi. ancak, 21 bin polisin görevlendirildiği “güvenlik” önlemleri için ayrılan bütçe bile 283 milyon doları buluyor.
Verilen sözler tutulmadı
Zirveyi izleyen örgütlerden Group One’nin sözcüsü Oliver Buston G8’in yaptığı planların yeterli mali kaynak yaratılmadığı için başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Buston, “G8’in bir araba üretiyor ama üretilen arabaya benzin koymuyor” dedi.
G-8’in 2005’te İskoçya’da yapılan zirvesinde liderler, yoksul ülkelere yapılan yardımları 2010’a kadar iki katına çıkararak, yarısı Afrika için olmak üzere 50 milyar dolara yükseltme kararı almıştı. Ancak, zirvede verilen taahhütlerin yerine getirilmesini izleyen Afrika ilerleme kurulunun geçen ay ki bir raporunda, şu anki harcama planlarına göre G-8’in hedeflerinin sadece beşte birinin yerine getirildiği belirtildi.
Bir önceki G8 zirvesinde liderlerin verdiği bir diğer söz de yeterli hijyen koşullarına sahip olmayan insan sayısını 2015’e dek yarı yarıya azaltmaktı. Fakat, Water Aid adlı yardım kuruluşuna göre, bu hızla gidilirse Sahra çölünün güneyindeki Afrika ülkelerinde bu hedefe 2076’ya kadar ulaşılamayacak.
Zimbabve’ye güçlü mesaj
Zirvenin ilk gününde konuşan liderlerin gündemlerindeki diğer bir konu ise geçtiğimiz günlerde Zimbabve’de yapılan seçimlerdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, zirve öncesinde Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda ile yaptığı görüşmede, “Zimbabve’de demokrasinin korunmasının sağlanması için G8’in güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini düşündüğünü” söyledi. Japon yetkililere göre Fukuda da, Zimbabve’deki durumdan kendisinin de kaygı duyduğunu belirterek, G8’in bir mesaj göndermesine katıldığını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Zimbabve’ye karşı ek yaptırımlar konmasını destekleyeceklerini ifade etti. Merkel, “(Zimbabve’deki) devlet başkanlığı seçimlerini yasa dışı olarak gördüğümü çok açık biçimde belirttim. Zimbabve’ye karşı ek yaptırımlar getirilmesi mümkün” dedi.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise, Güney Afrika’nın Mugabe ve muhalefet lideri arasında anlaşma için çabaladığını hatırlatarak, anlaşmadan yana olduğunu belirtti. Berlusconi, yaptırımların olumsuz etkisi olabileceğini söyledi.
21 bin polisin konuşlandırıldığı Hokkaido’da protestocuların, ulaşımın zor ve pahalı olduğu zirvenin yapıldığı alana yaklaşmasına dahi izin verilmiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan ve Pakistan’da intihar saldırıları

SONRAKİ HABER

ABD seçimlerinde zemin kayganlaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...