09 Temmuz 2008 00:00

İddianamede sona doğru

Ergenekon iddianamesinin hafta sonuna kadar başsavcılığa sunulması bekleniyor. Aralarında emekli orgeneraller Tolon ve Eruygur’un da bulunduğu kişilerle ilgili ise ek iddianame hazırlanacak.

Paylaş

Ergenekon iddianamesinin hafta sonuna kadar başsavcılığa sunulması bekleniyor. Aralarında emekli orgeneraller Tolon ve Eruygur’un da bulunduğu kişilerle ilgili ise ek iddianame hazırlanacak.
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ve bitme aşamasına gelen iddianamede, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Par5tisi Genel Başkanı (İP) Doğu Perinçek’in de yer aldığı 48’i tutuklu 85 sanığın bulunduğu belirtildi.
Yazımı biten iddianamenin, halen Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine aktarılarak kayıt edilmesi işlemine devam ediliyor. Bu işlemin bitmesinin ardından tamamlanacak iddianamenin, önümüzdeki Cuma gününe kadar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulacağı öğrenildi. İddianamede, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de bulunduğu 48’i tutuklu, toplam 85 sanığın yer alacağı kaydedildi.
Toplam 40 bölümden oluşan ve 2500 sayfa olması beklenen iddianamenin 60 sayfasında sadece ‘Danıştay Saldırısı’nın ele alındığı belirtildi. İddianamede, ayrıca suikast sonucu öldürülen bazı kişilerin de adının geçtiği öğrenildi.
Son operasyonda gözaltına alınarak ve tutuklanmalarına karar verilen ADD Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve ATO Başkanı Sinan Aygün ile diğer 7 tutuklu şüphelinin de aralarında bulunduğu kişiler hakkında ise ek iddianame düzenleneceği ifade edildi.
Savcılıktan itiraz
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılık, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile emekli Tuğamiral İlker Güven’in de aralarında bulunduğu 8 kişinin mahkemece serbest bırakılmasına itiraz etti.
Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları, Mustafa Balbay ve emekli Tuğamiral İlker Güven’in yanı sıra Prof. Dr. Ercüment Ovalı, İP Öncü Gençlik Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Hamza Demir, Neriman Aydın, Murat Avar ve Siyami Yalçın’ın, savcılık sorguları sonrası sevk edildikleri nöbetçi mahkemece serbest bırakılmasına itirazda bulundu. Şüpheliler hakkında ‘yakalama emri’ çıkartılmasını isteyen savcılığın talebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilecek.
‘Ergenekoncu’lar F tipinde
Öte yandan tutuklandıktan sonra Metris Cezaevi’ne götürülen emekli generaller Şener Eruygur, Hurşit Tolon ve ATO Başkanı Sinan Aygün, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine nakledildi. Kocaeli’ne getirilen Eruygur, Tolon ve Aygün 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevindeki koğuşlarına konuldu. Soruşturma kapsamında tutuklanan emekli tuğgeneral Veli Küçük de aynı cezaevinde bulunuyor.
Aynı operasyon kapsamında tutuklanan Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Kemal Aydın, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Birol Başaran, İbrahim Özcan ve Durmuş Ali Özoğlu ise Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne nakledildi. (HABER MERKEZİ)

Erdoğan’dan ‘Temiz Eller’ benzetmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturmasını İtalya’daki Temiz Eller Operasyonu’na benzetti. Erdoğan, ‘İtalya’dakine hayran hayran bakanlar, burada bu adımlar atıldığında neden rahatsız oluyorlar?” dedi.
Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Ergenekon soruşturmasına tepki gösteren CHP’ye çattı. Erdoğan, “Biz mafyanın, çetelerin avukatı değiliz. İtalya’da Temiz Eller’e hayran hayran bakanlar ülkemizde bu adımlar atıldığında niçin rahatsız oluyorlar? Diyorlar ki ‘Acaba Başbakan’ın bildiği bir şeyler mi var?’ Başbakan’ın bildiği şeyler var elbet. Hesap ondan soruluyor. En az senin kadar bilmesi gerekir” diye konuştu.
Baykal’dan jet yanıt
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın Ergenekon Operasyonu’nu ‘Temiz Eller’ Operasyonu’na benzetmesine sert bir dille yanıt verdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Baykal, “Temiz Eller Operasyonu’nu yapmak için düğmeye basacak olanın önce kendi eli temiz olmalıdır. İtalya’daki Temiz Eller’le senin operasyonun arasında ne paralellik var? Sen Mustafa Balbay’ı temiz Türkiye’yi engellediği için mi gözaltına aldın? Askerleri onun için mi aldın? Sen milletvekili dokunulmazlığını kaldırmadan büyük söz söyleme hakkına sahip değilsin. Sen susacaksın” dedi.
‘Derin’lik devam edecek
Partisinin grup toplantısında konuşan DTP Grup Başkanı Emine Ayna, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak, “Bu operasyon, darbeci çizgiye karşı bir demokrasi ve sivilleşme mücadelesi değil, tam tersine derin devlete bir çeki düzen verme operasyonudur” dedi.
Yaşanan iktidar savaşının kazananının Türkiye’de yaşayan halklar olmayacağının altını çizen Ayna, soruşturma çerçevesinde tutuklanan 58 kişiden 11’inin emekli ordu görevlileri olduğuna dikkat çekerek, “Bu kadar asker kökenli ismin ön plana çıkması, Türkiye’deki hukuk dışı örgütlenmelerin, çeteleşmenin devlet içindeki mekanizmalardan beslendiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir. Siyaset kurumundan da destek gördükleri tartışma götürmez bir gerçektir. Bu ülkede Kürt sorunu çözülmediği, çatışmalar durmadığı sürece devlet içi bu tür ‘derin örgütlenmeler’ de devam edecektir” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Savcıları ve doktorları sorumlu tuttu

SONRAKİ HABER

‘Hatıra fotoğrafı’ yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...