09 Temmuz 2008 00:00

Zenginler doğayı yok etmeye devam edecek

G8 Zirvesi’nde küresel ısınmaya neden olan sera gazlarına yönelik tartışma, tavsiye ve temennilerin ötesine geçemedi

Paylaş

Dünyanın sekiz önde gelen sanayileşmiş ülkesinin lideri, Japonya’daki G8 Zirvesi’nin ikinci gününde iklimsel değişimi ele alarak “çözüm yolları” aradılar. Ancak küresel ısınmayı hızlandıran sera gazlarının üretiminde en büyük paya sahip bu ülkelerin liderlerinin üzerinde uzlaştığı çözüm önerisi şöyle: “Dünyada sera etkisi yaratan gazların salımının 2050 yılına kadar en az yarı yarıya azaltılması hedeflenecek.
Zirveye katılan liderler tarafından dün yayınlanan ortak bildiride, bu hedefe ulaşmak için G8 ülkelerinin “ara hedefler ve ulusal planlar” belirleyip bunlara uyarak, diğer ülkelere örnek olması gereği de kabul edildi. fakat, bu gerek not edilmekle yetiniliyor ve somut rakamlar verilmiyor. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya liderlerinin bu konudaki pazarlıklarının ise sabaha kadar sürdüğü ifade edildi. G8’in konu üzerinde net bir tutum almayarak BM görüşmelerine taşıma kararının ise, ABD’nin itirazlarından kaynaklandığı yorumu yapıldı. ABD Başkanı George Bush zirve öncesinde yaptığı açıklamada, sera gazı salınımı için bir hedef benimsemeden önce özellikle Hindistan ve Çin’in katılımını şart koşmuştu.
Hindistan ve Çin, BM’nin Kyoto İklim Değişikliği Sözleşmesi’ni imzalamış durumdalar. Ancak bu sözleşmede kesinti yapması gerekmeyen, gelişmekte olan ülkeler sınıfında yer alıyorlar. Kyoto Sözleşmesi’ni imzalamayan tek büyük gelişmiş ülke olan ABD’nin lideri Bush ise, sözleşmeyi imzalamama sebepleri arasında bu noktayı da sayıyor. Buna karşılık Hindistan ve Çin, kendi ekonomilerinin henüz gelişme aşamasında olduğunu söyleyerek büyük kesintilere karşı çıkıyor.
Çevre örgütleri tepkili
Çevre örgütleri ise G8’in Japonya zirvesinde verilen sözlerin yeterli olmadığı görüşünde. Örgütlere göre, sera gazlarının büyük bölümünü bizzat üretmiş bu ülkelerin öncülük ederek harekete geçmek yerine, konuyu BM iklim pazarlıklarına havale etmesi kabul edilemez.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) açıklamasında, “Dünya atmosferindeki karbondioksitin yüzde 62’sinden G8 ülkeleri sorumlu. Yani küresel ısınmanın başlıca sebebi onlar. Sorunun en büyük bölümü onlardan kaynaklanıyor” denildi. WWF, bu ülkelerin sorumluluklarından hala kaçınıyor olmalarını “acınası bir durum” olarak değerlendirdi.
WWF Küresel İklim Girişimi Direktörü Kim Carstensen de, “bir yıl süren bakan toplantıları ve müzakerelerden sonra bu kadar küçük bir ilerleme sağlanması sadece bir fırsatın heba edilmesi değil, aynı zamanda insanlar ve doğayı iklim değişiminden korumak için yapılması gereken şeyin tehlikeye düşürülmesidir” dedi.
Güney Afrika Çevre Sorunları ve Turizm Bakanı Marthinus van Schalkwyk ise “G8 zirvesinde belirtildiği gibi bir uzun vadeli hedef belirlemenin, boş slogandan öte bir şey olmadığını” söyledi.
Artan petrol fiyatları
G8 liderleri kendi aralarında yaptıkları iki günlük toplantıların sonunda ayrıca, hızla artan petrol fiyatlarının dünya ekonomisini olumsuz etkilemesinden ciddi kaygı duyduklarını belirttiler. Ham petrolün fiyatı, geçen yılki G8 zirvesinden bugüne ikiye katlanırken G8 liderleri buna çare olarak “petrol üretimi ve rafineriler için daha fazla yatırım yapılması” çağrısında bulundular. Ayrıca enerjinin verimli kullanımı ve alternatif enerji kaynakları bulunması için de çabaların artırılmasını istediler.
Ayrıca bazı gelişmekte olan ülkelerden de para birimlerinin biraz daha yükselmesine izin vermeleri isteniyor. IMF bunun küresel çapta mali istikrarsızlığa yol açabileceğini söylüyordu.
G8’in açıklamasında ülke adı geçmiyor, ancak bu ülkenin Çin olduğu yorumu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

Halkı aç ‘Büyük 8’ler

Arif Bektaş
Japonya’da bugün sona erecek olan toplantı öncesinde bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, asıl haberin müjdecisi oldu. Adeta “Çöplerinizi yiyeceksiniz” dedi. İngiltere’deki israfın fazla olduğunu; buna ihtiyacın büyük olacağını belirten Brown, gıda fiyatlarının artmaya devam edeceğini de belirtti. İşte “Büyük 8”lerin başını çekenlerden biri. Toplanmalarının, halklar ve onların sorunları ile uzaktan yakından bir alakası olmadığı ortada.
Brown, günde 4 yüz ton gıdanın İngiltere’de çöpe atıldığını, bunun büyük israf olduğunu, herkesin bundan kaçınmasının bir zorunluluk haline geleceğini belirtti. Brown, var olan krizin kısa zamanda çözülemeyeceğini de ekledi.
Joseph Rowntree Faundation (JRF) adlı araştırma kuruluşunun son yaptığı araştırmaya göre ise İngiltere’de yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı 12 milyonu buldu. Toplam nüfusun beşte birine tekabül eden bu rakam, daha önce Devlet İstatistik Merkezi’nin rakamlarından daha fazla çıktı. Hükümet yetkilileri yapılan araştırmanın sağlam ve yerinde yapıldığını belirterek araştırmanın sonucunu kabul etti. Buna göre, İngiltere’de her 5 kişiden biri yoksul ve yoksul olmaya devam ediyor. İki yıl önce bu rakam 10 milyon olarak açıklanmıştı.
JRF’nin yaptığı araştırmaya göre, iki çocuklu bir ailenin, kira ya da ev taksiti hariç haftalık 370 sterline ihtiyacı var. Bunun altındaki aileler yoksulluk sınırının altına düşüyor. Bu rakam iki yıl önce 300 olarak açıklanmıştı. İngiltere’de, her fırsatta “Asgari ücreti yükselttik” naraları atan Başbakan Brown, yükselttiğini söylediği ücreti saat ücreti olarak 5.52 sterlin yaptı. Yoksulluk sınırı ise 6.88 olması gerekiyor. ABD’de durum farklı değil. Nüfusun yüzde 15’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 40 milyondan fazla insanın yoksulluk sınırının altında yaşamasının yanı sıra, son 10 yıl içinde en az 120 milyon insan bir şekilde bu sınırın altına düştü. (Londra/EVRENSEL)

D8’in gündemi de artan fiyatlar
G8 Zirvesiyle aynı günlerde toplanan “gelişen 8 ülke”nin gündeminde de artan gıda ve petrol fiyatları vardı. Türkiye, Malezya, Endonezya, Pakistan, İran, Bangladeş, Mısır, Nijerya’nın katıldığı D8 Zirvesine ev sahipliği yapan Malezya, tüm dünyada gıda üretiminin artırılması ve fırlayan petrol fiyatlarına karşı köklü çözüm bulunması çağrısında bulunarak, bu iki sorunun dünya ekonomisine “ciddi tehdit” oluşturduğunu vurguladı.
Gıda fiyatlarının 2000 yılından bu yana yüzde 75 oranında arttığına dikkat çeken Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, zirveden “tüm dünyada gıda üretiminin artırılmasına ilişkin açık bir mesaj” çıkması gerektiğini kaydetti. Abdullah, petrol fiyatlarını sabitleyecek bir planın mutlaka geliştirilmesini de istedi.
Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da gıda ve enerji güvenliği sorunlarının küreselleşmenin yol açtığı sorunların üstüne çıktığını, bu sorunların yoksul ülkeleri daha da zor durumda bıraktığını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiliz basını, “Türkiye’de neler oluyor?” sorusuna cevap arıyor

SONRAKİ HABER

Rozetlerle Türkiye Siyaseti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...