9 Temmuz 2008 00:00

İngiliz basını, “Türkiye’de neler oluyor?” sorusuna cevap arıyor


AKP’ye açılan kapatma davası ve Ergenekon soruşturması ile hızlanan iç gündem tartışmaları dış basında da yer almaya devam ediyor. Son olarak İngiliz Guardian ve Independent gazeteleri Türkiye’deki yoğun gündeme geniş yer ayırdı.
AKP’ye Kayseri’den bir bakış
Guardian gazetesi muhabiri Robert Tait, Kayseri’de yaptığı röportajlarla gündemi açıklamaya çalıştığı yazısının gündemine laiklik ve AKP’ye açılan kapatma davasını aldı. Kayseri’de yatırımcılar, üniversite öğrencileri, Alevi dernekleri ve AKP il başkanlığıyla görüşmelerini aktaran gazeteci dönüm noktası olarak Anayasa Mahkemesi’nin AKP’ye açtığı kapatma davasını gösterdi.
Tait, “Kaygılar, sözde şeriatı getirme planı dolayısıyla AKP’yi devirmek isteyen ve asıl olarak yargı ve ordudan destek alan Türkiye’nin yaşlı koruyucularını yansıtıyor. AKP, kendisini Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne başvuru sürecini ileriye taşıyan modern bir güç olarak sergileyerek İslami tabanını hafife aldı.” yorumunda bulundu. Kayseri’yi AKP’nin muhafazakarlık ve serbest ticaret sentezinin vitrini olarak gören Robert, fabrikaların ibadet yerleri ayırmaya ve ramazan ayı boyunca yemek vermemeye başladığını da bildirdi.
Independent: Politik İslam listenin tepesinde
The Independent gazetesi yazarı Nicholas Birch ise, “Türkiye’de tansiyon neden yükseliyor, bir İslam ülkesine mi dönüşüyor?” başlığıyla çıkan yazısında “Türkiye’deki daha radikal laikler için, ülkede yaşananların temelinde Kemalizm’in savunucuları ile ülkeyi İslamlaştırma eğilimindeki hükümet arasında savaş var” diye yazdı. Ergenekon soruşturmasının, AKP’ye açılan kapatma davasına denk getirildiğinin altını çizen Birch, darbe planlarına da yazısında yer ayırdı.
Laiklik yanlılarının arkasında neden ordu var sorusuna cevap olarak “Bugün Cumhuriyet ve onun değerlerini korumak gibi anayasal görevleri var. Bu sadece laiklik anlamına gelmiyor. Çünkü yıllar içinde bir numaralı düşman tanımı değişti. Bu 70’lerde solculardı, ardından Kürtler, 1980 ve 1990’larda Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne tehdit olarak görüldüler. Politik İslam ise listenin tepesine ancak 1990’ların ortasında oturdu” dedi. Birch, Türkiye’de tam bir otoriter rejime dönülmesinin olası ihtimaller arasında en zayıf ihtimal olarak görüldüğünü kaydetti. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et