10 Temmuz 2008 00:00

Uzel işçisi çözüm istiyor

Fabrika yönetiminden kaynaklı sorunlar nedeniyle dört aydır maaş alamayan Uzel işçileri, zor günler geçiriyor

Paylaş

Uzel’de 4 aydır maaş alamayan işçiler her geçen gün daha da mağdur oluyor. İçinde bulundukları duruma fabrika içinde yaptıkları eylemlerle dikkat çekmeye çalışan işçiler, bir süre sonra eylemlerine son vermişlerdi. Uzel işçileri, şimdi sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.
Devletin fabrikaya el koymasını isteyen işçiler, mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini ve fabrikanın üretime başlamasını bekliyor.
Geçtiğimiz aylarda Uzel yönetimindeki sorunlar nedeniyle Eyüp Asliye Mahkemesi, İbrahim Önder Uzel, Mehmet İzzet Kalaycı ve Bedirhan Çelik hakkında dolandırıcılıktan dava açmış, bankalar da ipotek edilen fabrika mallarına el koymuştu. Bu olup bitenler arasında işçilere düşen ise beklemek oldu.
Bu durumdan rahatsız olan işçiler günlerce eylem yaptı, ancak bir tek yetkili dönüp bakmadı. Milli servet sayılan ve ekonomide yeri önemli olan fabrikanın bu duruma düşmesine yetkililerin seyirci kalmamasını isteyen işçiler, fabrikanın bir an evvel üretime geçmesi için adım atılmasını istiyor.
Patronlar fabrikayı işlemez hale getirdi
Konuyla ilgili görüştüğümüz işçilerden Fevzi Kaya, “Önder Uzel ve beraberindeki danışmanlar Bedirhan Çelik, Mehmet İzzet Kalaycı, olup bitenin sorumlularıdır. Fabrikanın mallarını boşalttılar ve fabrikayı işlemez hale getirdiler” dedi. Mahkemenin de konuyla ilgili soruşturma başlattığını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet resmen konuya el koymuştur, fakat Uzel çalışanı ile yan sanayide çalışan 30 bin civarında insanın mağduriyeti ile ilgili henüz bir adım atılmamıştır. 4 aydır maaş alamıyoruz. Uzel çalışanları olarak bizler ve yan sanayide çalışan binlerce arkadaşımız can çekişiyor” dedi. Seslerini duyurmak için kendilerini fabrikaya kapattıklarına değinen Kaya, kimsenin seslerini duymadığını belirterek şunları ifade etti: “Günlerce fabrikaya kapandık, haklarımızı dile getirdik olup bitenle ilgili; sesimizi duyan olmadı. Basın bu konunun üzerine gitmedi. Cereyan eden bu olay karşısında herkes sağır dilsizi oynadı. Hükümetin yaşanan bu olaylar karşısında sessiz kalması işçilere verilen değeri gösteriyor.”
Tek isteklerinin yan sanayi ile birlikte 30 bin civarında emekçinin mağduriyetinin giderilmesi olduğunu belirten Kaya, “Sendikamız Türk Metal, hükümet ve devlet el ele bu sorunu çözmeli, biz bu konuda bedenimizi ortaya koyduk, birileri de serçe parmaklarını ortaya koysun ve bu sorun bir an evvel çözülsün. Birçok arkadaşımızın evine icra geldi, fabrikanın yeniden üretime geçmesi için yetkililer harekete geçsin” dedi.
Yeniden üretime geçilmeli
Uzel’de 2 yıllık işçi olan Erol Aşkın ise fabrikanın yeniden üretime geçeceğine dair umutlarının kalmadığını belirtti. Uzel büyük ve güvenilir bir fabrika olduğu için burada işe başladığını belirten Aşkın, “Ben fabrikanın çalışacağına inanmıyorum, işçileri oyalıyorlar. Mart ayından beri tarih veriyorlar ama hiç sözlerinde durmadılar. Biz de artık bu vaatlere kanmamalıyız. 4 aydır oyalıyorlar bizi, çoğumuzun kredi kartı borçları birikti, işyerinde iş kazası geçirdim, iş kazasının nedeni işverenin iş güvenliği tedbirlerini yeterince almamasıydı. İş kazasından dolayı boyun ve bel fıtığı oldum, şu an ağır işlerde çalışamaz durumdayım, bunu işyerine ilettiğimde işten atılmakla tehdit edildim, ben de konuyu Bölge Çalışma’ya ilettim, bu arada bu olaylar patlak verdi. Devlet bu olup biteni görmeli ve fabrikaya el koyarak yeniden üretime geçilmeli” dedi. (İstanbul/EVRENSEL
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Devler restleşiyor

SONRAKİ HABER

Dengbej Şakiro’nun izinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...