12 Temmuz 2008 00:00

Eleştirince sürgün edildi

Tunceli’deki fen lisesinin camiye benzediğine ve bir okul hizmetlisinin çalışma koşullarına ilişkin yaptığı basın açıklamaları nedeniyle, Eğitim Sen Tunceli Şube Yöneticisi Süleyman Güler’in görev yeri değiştirildi.

Paylaş

Tunceli’deki fen lisesinin camiye benzediğine ve bir okul hizmetlisinin çalışma koşullarına ilişkin yaptığı basın açıklamaları nedeniyle, Eğitim Sen Tunceli Şube Yöneticisi Süleyman Güler’in görev yeri değiştirildi.
Güler, sürgün olmasına gerekçe yapılan 3 Aralık 2007 tarihinde fen lisesine ilişkin Eğitim Sen Tunceli Şubesi adına yaptığı açıklamada “Fen lisesi için Atatürk Mahallesi’nde yapımı devam eden ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca projelendirilen hizmet binasının mimari yapısı ve projedeki görünüm, halkın tepkisini çekmektedir” demişti. Yine sürgüne gerekçe gösterilen ve Eğitim Sen Tunceli Şubesi’nin, Tunceli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Hanifi Gültekin’in çalışma koşullarına ilişkin açıklamaydı. Söz konusu açıklamada, en fazla 40 saat çalıştırılması gereken ve yüzde 60 oranında görmeyen Hanifi Gültekin’in 160 saat çalıştırıldığı ve temizliğin yanı sıra kalorifer dairesinde de görevlendirildiği, kendisine gece bekçiliği yaptırıldığı belirtilmişti.
Kınama cezası sürgüne gerekçe oldu
Bu açıklamalar üzerine Eğitim Sen Tunceli Şubesi Yöneticisi Süleyman Güler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda Güler’e, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-d ve m maddeleri olan “hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” ile “yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek” suçunu işlediği gerekçesiyle kınama cezası verildi. Güler’in kınama cezasına yaptığı başvuru, itiraz süresi geçtiği gerekçesiyle müfettişlerce kabul edilmedi. Kınama cezası gerekçe gösterilen Güler’in görev yeri Çankırı olarak değiştirildi.
Karar siyasi
Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, konuya ilişkin hukuksal süreç başlatacaklarını söyledi. Kınama cezaları ile ‘sürgün’ kararının hukuki değil siyasi kararlar olduğunu belirten Bozgeyik, “AKP Hükümeti ile birlikte gerici bir kadrolaşma yaşanıyor. Tunceli’de okullarda yaşanan sorunlar ve antidemokratik uygulamalara karşı daha önceki Şube Başkanı Hanifi Bekmezci sürgün edildi. Buna karşı idari hukuk sürecini başlattık. Şimdi de Süleyman Güler arkadaşımız ildeki antidemokratik uygulamalar karşısında yaptığı açıklamalar nedeniyle sürgün edildi” diye konuştu.
‘Bölge mitingleri yapacağız’
Hem hukuksal ve hem de idari yönden girişimlerde bulunduklarını kaydeden Bozgeyik, “Meclis’te grupları bulunan siyasi partilere konuya ilişkin dosyamızı sunduk. Milli Eğitim bakanı ile görüşmek istedik, bir aydır randevu vermedi. Arkadaşlarımızın eski görev yerlerine dönmesini sağlamaya çalışıyoruz. Eğer sonuç alamazsak yargı yoluna gideceğiz. Sendikal alanda tepkiler koyacağız. Bir kez daha yetkililere sürgün ve baskı uygulamalarının kaldırılmasını talep ediyoruz. Eylül ayından itibaren bölge mitingleri yapacağız, bu sürgünlerin ve baskıların son bulması için” dedi.
Sürgünler durmalı
DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de ‘sürgünlerin’ durması talebiyle çeşitli girişimlerde bulunduklarını, konuya ilişkin olarak Tunceli belediye başkanı ve STK’lerin temsilcileri ile bir heyet oluşturup il valisi ile görüştüklerini belirterek, girişimlerinin devam edeceğini kaydetti. (Ankara/DİHA)
Rüştü Demirkaya
ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta çatışma

SONRAKİ HABER

Hakkari’deki infaz iddiası Meclis gündemine taşınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...