13 Temmuz 2008 00:00

Bolu’da taksici olmak…

Bolu’da taksicilere dikkat edildiğinde hepsinin yaşlı insanlardan oluştuğu görülüyor.

Paylaş

Bolu’da taksicilere dikkat edildiğinde hepsinin yaşlı insanlardan oluştuğu görülüyor. Sabahtan akşama kadar direksiyon başında olan şoförlerin dertleri aynı “Emekli maaşının azlığı.” Sorumluluk hayat boyu sırtlarında yıllarca devlete hizmet vermiş olmaları pek de bir şey ifade etmiyor. Ele geçen üç kuruş emekli maaşı. Elektrik,su derken elde avuçta bir şey kalmayınca iş başa düşüyor. Aile geçindirmek zor. Genç nüfus taksicilikle uğraşmıyor. Konuyla ilgili konuştuğumuz taksi şoförleri günde 15 YTL kazabildiklerini zaman zaman müşterilerle aralarında gerginlik olabildiğini belirli bir yaştan sonra çalışmanın zor olduğunu söylüyorlar.
Gece nöbete kalıyoruz
52 yaşındaki Bedrettin Can sabahtan akşama kadar güneşin altında müşteri bekliyor. Emekli maaşına ek gelir sağlamak için çabalayan Can, eline geçen parayla ancak benzin alıp, öğlen yemeği yiyebiliyor. Bazı müşterilerin gideceği yere vardıktan sonra parasının olmadığını söylediğini anlatan Can “O zaman yaktığımız benzin de bizim cebimizden gidiyor. Halkın ihtiyacı olur, hastası olur diye geceleri de nöbete kalıyoruz. Bizim durakta 10 araba var, geceleri ikisi nöbete kalıyor. Tabi alkollü kişilerde biniyor taksiye. Onlarla uğraşmak biraz zor oluyor” dedi. Benzine sürekli zam yapıldığını belirten Can, şoförler odası zam yapmadan fiyatları artıramadıklarını dile getirdi.
Kahvede oturacağımıza çalışıyoruz
48 yaşındaki Arif Gökçek taksiciliğe başlayalı 6 ay olmuş. Gökçek ise, günde 15 YTL kazanabildiklerini anlatıyor. Bolu’nun ufak bir yer olduğunu söyleyen Gökçek, fazla uzun mesafeye gidemediklerini fazla kazançları olmamasına rağmen bir de her ay 75 YTL vergi ödediklerini dile getirdi. Taksiden kazanılan parayla bir evin geçindirilmesinin imkansız olduğunu söyleyen Gökçek, “Bu işi sadece emeklilerin yapmasının nedeni, gidip kahvede oturacağımıza buraya gelip 3-5 kuruş kazanıp, sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” derken, dün her şey içinde 15 lira kazandığını söyledi.
‘Dün 9 YTL kazandım’
Taksi durağına sabah en erken gelen 59 yaşındaki İbrahim Türk ise, Orman Bölge Müdürlüğü’nden emekli olmuş. Sabah saat 04.30’da durakta olduğunu söyleyen Türk, sabah bir müşterisini terminale götürdüğünü, 5.75 YTL tutan ücrete karşılık 5 YTL aldığını anlatıyor. “Şimdi saat oldu 12.00, tekrar sıramın gelmesini bekliyorum” diyen Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dün benzini, vergisi her şeyi içinde 9 YTL kazandım. Buradan kazandığım, benzinle yemeğe anca yetiyor. Zaten Bolu’daki hiçbir taksici lokantanın kapısından içeri girmez. 1.5 YTL’ye tavuk döner alıp, onunla karnını doyurur. Yada 3 kişi bir araya gelip, 1 kilo domates, yarım kilo soğan alıp onu yer.” (Bolu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İnek ödüllü bilgi yarışması

SONRAKİ HABER

BM Butto davasını araştıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa