13 Temmuz 2008 00:00

1500 bitki türü tehdit altında

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nazmi Polat, küresel ısınmanın doğal yaşamı tehdit ettiğini, böyle devam etmesi halinde de gelecek 10 yıl içinde 1500’e yakın bitki türünün tehdit altına gireceğini söyledi.

Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nazmi Polat, küresel ısınmanın doğal yaşamı tehdit ettiğini, böyle devam etmesi halinde de gelecek 10 yıl içinde
1500’e yakın bitki türünün tehdit altına gireceğini söyledi.
Son yıllarda kendini daha çok hissettirmeye başlayan küresel ısınmayla birlikte ekolojik şartların da değiştiğine dikkat çeken Polat, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde yakın bir gelecekte dünyada insan geleceğinin de tehlike altında olacağını dile getirdi. Her geçen gün artan ortalama hava sıcaklıkları ve aniden değişen mevsim şartlarının canlılar üzerindeki olumsuz etkilerinin, son dönemde daha iyi gözlemlendiğini açıkladı. Özellikle fosil yakıt kullanımının süreci hızlandırdığını ifade eden Polat, son dönemlerde ki fosil yakıt tüketiminin arttığına dikkat çekti. Küresel ısınma nedeniyle iklimlerin değiştiğini anlatan Polat, bu değişikliklere dayanamayan bitki ve hayvan türlerinin de ya azaldığını ya da tamamen yok olduğunu belirtti.
Küresel ısınmanın doğal yaşamı tehdit ettiğini vurgulayan Polat, “ Son 20 yılda 13 bitki türü tamamen yok oldu. Bu şekilde devam ederse gelecek 10 yıl içinde 1500’e yakın bitki türü tehdit altına girecek” diye konuştu. Doğal dengenin bozulmasından insanlarında ciddi şekilde etkileneceğini söyleyen Polat, “Bunun için dünya genelinde acil önlem alınmalı” dedi. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Savaştan arabaya

SONRAKİ HABER

İnek ödüllü bilgi yarışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...