13 Temmuz 2008 00:00

Praktiker işçisi sendikada kararlı

Etlik Praktiker yapı mağazası işçileri, Praktiker patronlarının sendikalaşmayı engellemesini kınadılar.

Paylaş

Etlik Praktiker yapı mağazası işçileri, Praktiker patronlarının sendikalaşmayı engellemesini kınadılar. Praktiker mağazası önünde buluşan işçiler, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılmalarını ve sürgün edilmelerini protesto ettiler.
Türk-İş’e bağlı Koop-İş’in 3 yıldır Praktiker’in Türkiye mağazalarında örgütlenmeye çalışması sürüyor. Bugüne kadar sendikaya üye olan 30’a yakın işçi işten atıldı, İstanbul, Ankara ve İzmir’de çalışan 3 işçi de Praktiker’in Antep ve Konya mağazalarına sürgün edildi. Etlik Praktiker’de ise sendika üyesi işçiler müdürlerin zorlamasıyla notere götürdüler ve sendikadan istifa ettirildiler. Sendikanın etkisini kırmak ve yetki almasını önlemek için yapılan baskılara ise Praktiker işçisi eylemle yanıt verdi.
Praktiker’in önüne “Sendikalı olmak anayasal hakkımız örgütlenme özgürlüğümüz engellenemez” pankartı arkasında yürüyerek gelen işçiler, “Praktiker işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Sendika hakkımız söke söke alırız” ve “İşçiler burada Ayhan Akgün nerede” sloganlarıyla patronlarına tepki gösterdiler.
‘Türkiye’de sendikalaşmak yasak mı’
İşçilere seslenen Türk-İş İl Temsilcisi Fahri Yıldırım, Praktiker’de 3 yıldır örgütlenme mücadelesi verildiğini kaydederek, sendikalaşmanın bedelinin sürgün ve istifalar olmaması gerektiğini belirtti. Dünya çapında Praktiker’in işyerlerinde sendika olduğunu aktaran Yıldırım, “Türkiye’de örgütlenmeye neden izin verilmez” diye sordu.
Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, patronların her fırsatta demokratikleşmeden bahsettiğini ancak işçilerin sendikalaşma çabalarına ise sistemli bir şekilde saldırdıklarını dile getirdi. Sendikaya üye olmanın işinden olmak anlamına gelmeyeceğini, ancak binlerce işçinin sendikalı olmasından dolayı işten atıldığını aktaran Alemdar, çıkartılan iş yasalarının da işçilerin haklarını ortadan kaldırdığını ifade etti. Praktiker’de de durumun işçilerin aleyhine işlediğini ve işçilerin zorla sendikadan istifa ettirilmeye çalışıldığını dile getiren Alemdar, “Bu baskı, dayatma ve işten çıkarmaları yapan işveren vekillerini buradan uyarıyorum, yaptığınız iş hukuksuzdur, yasadışıdır ve açıkça suçtur” diye konuştu. Koop-İş’in Praktiker işçilerinin örgütlenme mücadelesinden vazgeçmeyeceğinin altını çizen Alemdar, sonuna kadar mücadele ederek Praktiker’de sendikanın varlığını herkese kabul ettireceklerini duyurdu. İşçilerin eylemi “Böyle Düzene Sokak Tiyatrosu”nun “Örgütlenmek çok praktiker” adlı oyunuyla son buldu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çin’in karnesi kötüleşiyor

SONRAKİ HABER

ÖSS’de rakamlar değişti sonuç aynı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...